Дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност е наложила Прокурорската колегия

...
Дисциплинарно наказание – освобождаване от длъжност е наложила Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ: Ритнаха Цветанка Гетова от шефското място в Районна прокуратура-Варна

Дисциплинарно наказване – освобождение от служба е наложила Прокурорската гилдия към Висшия правосъден съвет на Цветанка Гетова – доскорошен административен началник на Районна прокуратура-Варна, научи БЛИЦ от свои източници измежду магистратите.  Санкцията е за осъществени от прокурор Цветанка Гетова нарушавания на Кодекса за етично държание на българските магистрати, накърняващи съществено престижа на Съдебната власт. Това стана мотив за формиране на дисциплинарно дело по разказа на Висш съдебен съвет по предложение на окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

БЛИЦ напомня, че дисциплинарните производства по отношение на районния прокурор на Варна Цветанка Гетова и нейната заместничка – Милена Даскалова бяха формирани след подаден сигнал, че използват алкохол в работно време, отвън постройката на прокуратурата.

На 13 март 2017 година прокурорите Цветанка Гетова и Милена Даскалова били на работа. В 13,38 ч. същия ден Гетова и Даскалова пристигнали със длъжностен автомобил на районна прокуратура - Варна в заведение в града, където си поръчали храна и питиета. След сигнал за това, че прокурори на управителни позиции използват алкохол в работно време отвън прокуратурата, в 15 30 ч. на място в заведението направили персонална инспекция прокурор от АП - Варна и прокурор от Оперативна програма - Варна. Те открили, че фактически Гетова и Даскалова се намират в заведението и използват алкохол. Снети са пояснения от сервитьорите в ресторанта и е изтънчен касов бон за употребяваните от Гетова и Даскалова храни и питиета. В хода на инспекцията било открито, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия „ Бургас 63 “, 1 ракия „ Бургаска мускатова “, 2 поръчки уиски „ Джак Даниелс “. Поръчали и консумирали са още 2 бири „ Туборг “ и 1 минерална вода. След осъществената инспекция прокурорите от АП - Варна и Оперативна програма - Варна си отпътували, а Гетова и Даскалова не се завърнали на работните си места в Районна прокуратура - Варна, а останали в заведението до към 21.00 часа.

На идващото свое съвещание Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа и дисциплинарното произвеждане на Милена Даскалова, формирано поради цитирания случай. Освен това, тя и Цветанка Гетова имат по още една дисциплинарка – за това, че са отишли в Първо РУП-Варна и са притискали брачната половинка на Влади Ковачев да не подава тъжба против него за натрапен тормоз. Въпреки че е отстранена от заеманата до момента служба, Гетова остава прокурор в Районна прокуратура-Варна. Дисциплинарното й премахване като административен началник идва малко преди приключването на нейният мандат, който трябваше да завърши на 8 октомври 2017 година.

Орлин Филиповски, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР