Когато Франческо Фикола беше малко момче, родният му град, Палермо,

...
Когато Франческо Фикола беше малко момче, родният му град, Палермо,
Коментари Харесай

Връщане в Палермо

Когато Франческо Фикола беше малко момче, родният му град, Палермо, беше град под блокада. Някога средиземноморски търговски център и украшение на Belle Époque, той беше трансфорат в полесражение за сицилианската мафия в нейните вътрешни съперничества и войната й против италианската страна.

Фикола, в този момент на 37 години, си спомня, че полицията контролно-пропускателни пунктове в града и историческия център е съвсем зарязан, неговите огромни дворци и барокови църкви се разпадат. Населението на Палермо, което доближи връх от малко над 700 000 през 1981 година, беше почнало дълъг, непрекъснат спад, защото хората напуснаха в търсене на стопански благоприятни условия и по-голяма сигурност другаде.

На 18 години Фикола се причислява към изселването на север, където учи електроинженерство, преди да се причисли към Accenture в Милано. Но след едно самотно първо блокиране на Covid през 2020 година, той краткотрайно се реалокира в Палермо и беше запленен от настъпващите дълбоки промени: в миналото пустите ули...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР