Велики петък от Страстната седмица е днес. Това е най-скръбният

...
Велики петък от Страстната седмица е днес. Това е най-скръбният
Коментари Харесай

Велики петък: Християните отбелязват най-скръбния ден от Страстната седмица

Велики петък от Страстната седмица е през днешния ден. Това е най-скръбният ден за християните, съобщи Българска телеграфна агенция. В него си припомняме страданията, съденето, разпъването на кръста, гибелта и погребението на Иисус Христос. Праведникът е наказан беззаконно и Невинният е разпънат на кръст като изверг. Създателят на света и на живота е лишен от право да живее. Даващият живот на всички е заровен като смъртен. Затова през днешния ден всички скърбим, както Неговите апостоли и почитатели преди две хиляди години. Те били обезверени, че са изгубили своя Учител и Господ, тъй като без значение от Неговите уверения си мислели, че това е безнадеждният завършек на всичко.

В молитвите и песнопенията на Църквата през днешния ден тези мисли доминират. Стотици църковни поети и песнописци са възпели от душа и сърце човеколюбивото състрадание и избавителните премеждия на Иисус Христос. В един от най-хубавите текстове за през днешния ден се споделя: Йосиф и Никодим, Те го смъкнаха от кръста и като Те гледаха мъртъв, непогребан, гол - Тебе, Боже, Който се обличаш със светлина като с дреха, потънаха в милостив рев, ридаеха и споделяха: о, пресладки Иисусе, когато доскоро слънцето Те видя да висиш (на кръста), обгърна се с мрак и земята от боязън се разтресе, а завесата на храма се раздра. Сега виждаме мъртъв Тебе, Който поради нас непринудено одобри гибел! Как да Те погребем, Боже наш? Как да Те повием с плащаница?

Църковните поети не пропущат да загатнат и за предстоящата победа на живота над гибелта, тъй като възкресението на Христос премахнало отчаянието и донесло вяра на всички. Смъртта Му на кръста не била плод на нещастни условия, а доброволна себежертва на Изкупителя за греховете на света. След тридневен престой в гроба Христос надделял гибелта и възкръснал с преобразеното Си тяло.

Днес е непоколебим пост. Всички християни се покланят на плащаницата с изобразеното тяло на Иисус и я обсипват с цветя. Вечерта се прави по този начин нареченото Опело Христово.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР