Дискусия и измисляне на българска приказка с тема Баба Марта,

...
Дискусия и измисляне на българска приказка с тема Баба Марта,
Коментари Харесай

"Естинари", или българският фолклор като научна фантастика

Дискусия и измисляне на българска приказка с тематика " Баба Марта ", работилница за хоро с " Таратанци ", фоклорен неонов грим, гледане на филми с очила за виртуална действителност, ядене на баници, замяна на мартеници, празненство с съвременна българска музика и театрално осветяване.

Това чака на следващия ден, на 1 март, посетителите на събитието " Cyberfolk ", проведено от съдружие " Естинари " (Estinari). Повече за самодейността пред " Детски Дневник " описа Борис Бъндев от " Естинари ", който се дефинира като професионален нърд. Борис се занимава с кинорежисура, илюстрация и жестомимичен превод.

Именно на него е поверен жестомимичният превод и на събитието, което ще се организира от 19 часа в A hub. Борис ще превежда и музиката , с цел да бъде и тя пълноценно разбрана от гостите с повреден слух, които се чака да участват. Той знае жестомимичен език от дребен, тъй като фамилията му и доста от приятелите му са глухи. " Цялото събитие ще бъде налично за всички, които не чуват и по този начин цялата стратегия ще бъде приспособена, с цел да могат повече хора да го изживеят ", споделя той.

 Старовото меню на
© Личен списък

Старовото меню на " Естинари ", в което кукер без маската медитира.

Борис Бъндев от две години работи с другари върху " Естинари ", което стартира като концепция за компютърна игра . В стартовото меню на играта кукер без маската медитира.

" Чудехме се - какво ли би било в случай че кукерите или нестинарите бяха джедаи от " Междузвездни войни " или пък излезли от някой супергеройски филм на Marvel или DC? Какво щеше да бъде в случай че имаше история за един воин, поставил маската на кукера, с цел да избавя хора - като Батман? Или пък нестинар, който върви по огъня, с цел да пази селото си от зли духове? Какво в случай че кукерите и нестинарите бяха високотехнологични хакери, които основават изкуствен интелект ", фантазирали основателите на играта. " Защото кукерите и нестинарите са таман това - супергерои. Но нашите си. Български ", заключава Борис.

 От ляво надясно: Борис, Криста - художник и разпален суинг танцьор, приятелката му Марта и Ивайло - още един художник.
© Личен списък

От ляво надясно: Борис, Криста - художник и разпален суинг танцьор, приятелката му Марта и Ивайло - още един художник. " Хората без, които нямаше да стигнем до тук ".

В последна сметка - с времето, " Estinari " се трансформира в придвижване. " За моя огромна наслада и шанс доста мои другари се възпламениха и се включиха в самодейността. Всички сме тук напълно непринудено и всеки прави каквото може - дали е художник, дали е оператор, дали е уредник, сценограф, костюмограф, програмист и така нататък Всеки имаше с какво да способства ", споделя Борис.

И съумяват да основат: 1. Демо версия на компютърна игра; 2. Футуристично хелоуин празненство с кукери; 3. Фотосесия с носии; 4. Модерна интерпретация на шевици като компютърни системи и платки; 5. В развой на основаване е и комикс, в който всичките нестинари и кукери ще се борят между тях за власт в един софтуерен фентъзи свят.

 Един от пърформансите на
© Личен списък

Един от пърформансите на " Естинари "

Целта на всичките занимания е да бъде показан българският фолклор по съвременен и понятен метод за младежите. В случая - посредством научната фантастика.

" Българските митове и митология носят в себе си структурата и формулата за всяка една завладяваща и забавна история. Герой - антигерой - спор - решение - такава е и историята на Баба Марта - едно момиче в семейство на братя . Семейство, в което желае да се потвърди. Една история, която може да бъде разбрана от всеки. На всяка възраст. Тъкмо тази история ще разкажем на събитието - за нещастието на Баба Марта. Обаче по наш си метод - междузвезден ", издава авансово Борис.

По думите му преплитането на футуризъм и фолклор идват от това, че от една страна ще се извършат типично български традиции - ястие на баница, замяна на мартеници, хора се събират на едно място, с цел да си описват истории... а въпреки това всичко това ще се случва на фона на модерните технологии - виртуална действителност, цифрово изкуство, цифрова музика и така нататък " Но най-много, даже най-смелите погледи в бъдещето стартират от взор в предишното ", споделя Борис.

 Академията
© Личен списък

Академията " Анди и Ая "

Събраните на събитието пари ще отидат като подаяние за академия " Анди и Ая ", където той работи като илюстратор на детски книжки от поредицата " Анди и Ая ". Първата брошура се чака да бъде издадена в края на април. Академията е учредена от Даринка Борисова, която от 10 години се занимава с деца с повреден слух и деца с голям брой увреждания. " Нейните родители също са глухи и за нея идеята е доста персонална ", споделя Борис. " В академията посредством разнообразни действия - арт-терапия, социално-комуникативен тренинг, просвета, сугестопедия - дружно с децата намираме забавни способи да научим нови неща ", споделя той. Средствата, които събитието ще събере - ще отидат за тази академия.

" Ами, това е. Ако ви е забавно да погледнете в бъдещето, погледнете в предишното с нас. В София, на 1 март в A Hub на ул. " Христо Белчев " 3 ", кани всички Борис Бъндев. Входът е свободен, а благотворително ще се продават тениски с шевици, изрисувани от " Естинари ".

 Тениските с шевиците, които ще се продават благотворително: цифрова нестинарка и цифров кукер.
© Личен списък

Тениските с шевиците, които ще се продават благотворително: цифрова нестинарка и цифров кукер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР