Дискусиите в смесената българо-македонска историческа комисия продължават с променлив успех.

...
Дискусиите в смесената българо-македонска историческа комисия продължават с променлив успех.
Коментари Харесай

Неизвестни американски документи осветяват общата ни история с РС Македония

Дискусиите в смесената българо-македонска историческа комисия не престават с изменчив триумф. Междувременно гражданското общество също се ангажира с тематиката, която към този миг е оптимално обединителна.

Със съдействието на фондация " Българска памет " беше направено пътешестване с изследователска цел до Съединени американски щати. Там, в библиотеката на Конгреса " бяха проучени доста документи, свързани с историята на България и сканирани повече от хиляда страници, имащи директно отношение и към историческите полемики, свързани с Македония.

В документите категорично се означават демократичните устои на Царство България и стремежът за развиване и равнопоставеност с цивилизованите страни. Обръща се внимание на характерностите на българския народ, неговата героизъм и воля, принос към международната просвета и развиване, и значение за геополитическата непоклатимост. В отчетите във връзка с националната еднаквост на македонците е маркирано, че „ българите съставляват болшинството от македонското население “. Като тези етнически действителности са установени във всички отчети.

Откритите документи освен могат да бъдат от огромна изгода на българските представители в Комисията, само че и за развиването на историческата просвета като цяло.

За тези документи, свързани с администрацията на президента Уудроу Уилсън постоянно се приказва, само че в този момент, с помощта на фондация " Българска памет " те към този момент са налични.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР