Директорът на къща музей Иван Вазов в Сопот Стефан Филчев

...
Директорът на къща музей Иван Вазов в Сопот Стефан Филчев
Коментари Харесай

Уволниха Стефан Филчев като директор на къщата музей Иван Вазов в Сопот

Директорът на къща музей " Иван Вазов " в Сопот Стефан Филчев е уволнен.

Заповедта на кмета на общината Деян Дойнов, който е принципал на културната институция, е в действие от през вчерашния ден, 21 септември. 
Формалният претекст за уволнението на Филчев, който е лингвист, е смяна в длъжностната характерност на шефа, който би трябвало да има компетентност " история " или " археология ". 

Заповедта за уволнението идва по-малко от 2 месеца, преди да изтече 5-годишният контракт на Филчев, който бе назначен на поста по времето на предходния кмет Веселин Личев след извоюван конкурс. 

Пред Радио Пловдив досегашният шеф на музея на Вазов Стефан Филчев изясни, че не приема претекстовете за уволнението си, само че към момента обмисля дали да апелира заповедта на кмета в съда. Според него зад формалните аргументи се крие политически претекст, защото Стефан Филчев имал спор със зам.-кмета Николай Новаков. 

 Снимка

Кметът на община Сопот Деян Дойнов отбрани заповедта си пред Радио Пловдив с претекста, че това е мениджърско решение, което е в интерес на музея. Срещу Стефан Филчев има подозрения за финансови злоупотреби, защото " не може една асма да коства 17 000 лева, а една дървена врата - 6000 лева ", изясни кметът.

В къщата музей " Иван Вазов " в Сопот от през днешния ден към този момент има назначен краткотрайно изпълняващ длъжността шеф. Това е досегашната служителка Борислава Нанкина.

Следващия четвъртък, 28 септември, в Сопот се готви митинг в отбрана на уволнения шеф Стефан Филчев, който благодари на всички за поддръжката. 

 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР