Директорът на бюрото на централната външна комисия Ван И (в

...
Директорът на бюрото на централната външна комисия Ван И (в
Коментари Харесай

NYT: С този ход Пекин слага край на дипломатическата хегемония на САЩ

Директорът на бюрото на централната външна комисия Ван И (в центъра) със секратаря на висшия народен съвет за сигурност на Иран Али Шамхани и саудитския консултант по националната сигурност Мусаад бин Мохамед Ал Айбан в Пекин.
След диалози в Пекин, при непредвиден пробив, договарящи от Саудитска Арабия и Иран описват, че са се договорили документите и речите им да не са на британски: единствено на арабски, китайски и фарси. Детайлът от диалозите, в които взе участие водещият арабски съдружник на Съединените щати, създава визия по какъв начин нормализирането сред Саудитска Арабия и Иран прекатурна близкоизточната дипломация.

Два месеца ще трябват за наново отваряне на посолства, съвсем седем години откакто връзките бяха прекратени след вълнения към саудитското посолство Техеран. Саудитска Арабия пък бе екзекутирала шиитския свещеник Нимр ан Нимр.
Сделката припомня, че арабските монархии от Персийския залив с времето се разочароваха от съдействието със Съединени американски щати като поръчител за сигурност в района. Повечето показаха запаси през 2015 година към съглашението, с което Съединени американски щати и други пет международни сили се договориха с Иран за ограничение на нуклеарната му стратегия: в него, съгласно критиците, нямаше ясни гаранции нито че ислямската република няма да развива балистична стратегия, нито че ще се въздържа от работа с нормалните си медиатори - от хутите в Йемен до милициите в Ирак и " Хизбула " в Ливан - които работят за дестабилизация в района.
Една от интерпретациите в саудитски медии е, че Рияд пробва да вземе нещата в свои ръце. " Естествено е да има дипломатически връзки, даже да са на по-ниско равнище, тъй като допирните точки сред Саудитска Арабия и Иран са доста заради експанзионисткия метод на Иран, а това не е методът на Рияд ", написа във в. " Аш шарк ал аусат " Тарек ал Хомейед.

Според него поръчител на това съглашение е Китай - значим факт при положение, че " Иран не се придържа ".
Най-накрая има спокойно съглашение в Близкия изток. Не сред Израел и арабите, а сред Саудитска Арабия и Иран, които се бяха хванали за гушите от десетилетия. И то с посредничеството не на Съединени американски щати, а на Китай,
написа The New York Times в материал, показан от " Фокус “:
Това е измежду най-големите и най-превратни събития, които някой можеше да си показа, смяна, която накара главите да се завъртят в столиците по целия свят. Съюзите и съперничествата, управлявали дипломацията от генерации, най-малко за момента са преобърнати.
Американците, които бяха централните настоящи лица в Близкия изток през последните три четвърти век, съвсем постоянно бяха в стаята, където се случваха нещата. А в този момент се оказват настрана в миг на забележителна смяна.
Китайците, които години наред играеха единствено второстепенна роля в района, внезапно се трансфораха в новия мощен състезател. А израелците, които ухажваха саудитците против техните общи съперници в Техеран, в този момент се чудят какво да вършат.
" Няма метод да се заобиколи – това е огромна работа “, споделя Ейми Хоторн, заместник-директор по проучванията в Project on Middle East Democracy, нестопанска група във Вашингтон.
" Да, Съединените щати не биха могли да сключат сходна договорка тъкмо в този момент с Иран, защото нямаме връзки. Но в по-широк смисъл влиятелното достижение на Китай го вкарва в по-висока дипломатическа лига и засенчва всичко, което Съединени американски щати са съумели да реализират в района, откогато Байдън пристигна на поста. “
Белият дом на президента Байдън обществено приветства възобновяване на дипломатическите връзки сред Саудитска Арабия и Иран и не изрази очевидна угриженост по отношение на ролята на Пекин в доближаването на двете страни. В частни диалози помощниците на господин Байдън допуснаха, че се обръща прекалено много внимание на пробива и се присмяха на изказванията, че това демонстрира някаква ерозия на американското въздействие в района.
Но остава неразбираемо, споделят самостоятелни анализатори, до каква степен в действителност ще стигне доближаването сред Саудитска Арабия и Иран. След десетилетия на от време на време жестока конкуренция за водачество в Близкия изток и по-широкия ислямски свят, решението да се отворят още веднъж посолствата, които бяха затворени през 2016 година, съставлява единствено първа стъпка.
Това не значи, че сунитите от Рияд и шиитите от Техеран са оставили настрани всичките си дълбоки и интуитивни разлики. Наистина е допустимо това ново съглашение за замяна на посланици даже да не бъде изпълнено в последна сметка, като се има поради, че беше сложено в внимателен двумесечен график за уточняване на детайлностите.
Ключът към съглашението, съгласно това, което саудитците са споделили на американците, е задължението на Иран да спре по-нататъшни офанзиви против Саудитска Арабия и да ограничи поддръжката за въоръжени групи, които нападат кралството.
Иран и Саудитска Арабия дейно водят опустошителна прокси война в Йемен, където бунтовниците хути, обединени от Техеран, се бият със саудитските сили в продължение на осем години. Примирието, контрактувано с поддръжката на Организация на обединените нации и администрацията на Байдън предходната година, значително спря военните дейности.
В началото на предходната година Организация на обединените нации пресметна, че повече от 377 000 души са починали по време на войната от принуждение, апетит или заболявания. В същото време хусите са изстреляли стотици ракети и ударни дронове по Саудитска Арабия.
Саудитска Арабия търсеше прекъсване на военните дейности с Иран от години, първо посредством договаряния, извършени в Багдад, които в последна сметка не доведоха до нищо. Представители на администрацията на Байдън споделят, че саудитците са ги уведомили за полемиките в Пекин, само че американците показаха песимизъм, че Иран ще извърши новите си задължения.
Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, фактическият водач на Саудитска Арабия, който имаше мощни връзки с президента Доналд Тръмп и оказа помощ за обезпечаването на 2 милиарда $ финансиране за капиталовата компания, основана от Джаред Кушнер, шурей на някогашния президент, играе комплицирана дипломатическа игра, откогато господин Байдън пристигна на поста.
Байдън един път се зарече да трансформира Саудитска Арабия в страна " изгой “ поради организирането на убийството на Джамал Хашоги, саудитски колумнист за The Washington Post, живеещ в Съединените щати. Но той насилствено се съгласи да посети кралството предходната година, защото се опитваше да понижи цените на горивото, които бяха нараснали частично от нашествието на Русия в Украйна.
Опитвайки се да изглади връзките със саудитците, господин Байдън понесе яростни рецензии за необятно рекламирания юмручен удар с престолонаследника, който беше избран от Централно разузнавателно управление на САЩ за виновен за убийството и разчленяването на Хашоги.
Но господин Байдън и неговият екип бяха вбесени, когато съгласно тях саудитците по-късно нарушиха необявеното съглашение, реализирано по време на това посещаване, и ограничиха производството на нефт предходната есен, с цел да поддържат цената на горивото висока.
В този случай формалните лица на Съединени американски щати имаха вяра, че принц Мохамед застава на страната на съветския президент Владимир Путин и господин Байдън заплаши с неуточнени " последици “ без да наложи публично такива.
 
Източници: " Ню Йорк Таймс ", " Фокус "
 
11 Март 2023448011 Март 2023301609 Март 2023282809 Март 2023659909 Март 2023522208 Март 20234474Коментариnan14 Март 2023 10:49ч.
премахнете Съединени американски щати и Англия от картинката и на света ще настъпи съгласие.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Уж до Лисабон щяхте да14 Март 2023 11:07ч.
Стигате, а пък в този момент съгласие.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати №Уж до Лисабон щяхте да 14 Март 2023 11:07ч.14 Март 2023 11:11ч.
не разбирам какво казваш...
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Ленчето с кремчето14 Март 2023 11:17ч.
Който не употребява атлантически британски език, слага под въпрос нашата цивилизация и бъдещето на свободния свят. Можем ли да спрем това-ИМА КАК!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати @Ленчето с кремчето14 Март 2023 12:11ч.
коя е " нашата " цивилизация?
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Глинените крайници на Хегемона14 Март 2023 12:08ч.
започнаха да се напукват..
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023221528 Фев 2023137513 Март 202362703 Март 20233074
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР