Стрелбата срещу Роберт Фицо бе смущаващо коментирана и анализирана през

...
Стрелбата срещу Роберт Фицо бе смущаващо коментирана и анализирана през
Коментари Харесай

Тончо Краевски: Някои коментатори оправдават стрелбата срещу Роберт Фицо - това е недопустимо

Стрелбата против Роберт Фицо бе смущаващо коментирана и оценена през миналите 24 часа. Това мнение изрази в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " юристът Тончо Краевски. 

" За пръв път виждам да се чупи консенсусът за това, че политическите покушения и убийствата на политици, които съставляват гласоподаватели – в тази ситуация представляващият най-вече гласоподаватели, министър председателят на една страна, може да бъде погубен, тъй като той бил всявал разделяне. Ще напомня на хората, които се изричат в тази посока – не желая да ги изтъквам, тъй като те са прекалено много, че политиката е основаване на разделения и ръководене на тези разделения. 

Републиката и демокрацията се състои в това да понасяме това разделяне с някаква въздържаност, когато не сме на власт и да можем да осъждаме еднопосочно тогава, когато се протяга ръка на живота на един политик, който съставлява една част от своя народ. Това е фундаментално изискване за демокрацията и за републиката. В момента, в който кажем, че един министър председател по някакъв метод е станал жертва, той самичък е отговорен за личното си нападение, това значи, че сме изгубили всякаква морална съвест, не сме квалифицирани морално за народна власт като форма на ръководство. Просто не сме способни на нея ", изясни Тончо Краевски. 

Той показа, че поради случая с Роберт Фицо си вади главния извод, че не може да бъде позволен провал на демократичната политическа система, като уточни няколко казуса. 

" Това значи, че има една част от политиците и публицистите, които заради своите политически пристрастия, са склонни да сложат на задната седалка всички други съображения, в това число най-основното и най-свещеното – демокрацията, което е политическият имунитет на нашите представители. Значи те на следващия ден може да кажат по този начин, че избрани депутати, заради метода, по който се изричат, би трябвало да бъдат цензурирани или би трябвало да бъдат задържани. Или пък, това е най-лошото, в случай че някой на улицата, тъй като български политици се разхождат по улицата, аз ги срещам по центъра на София, всички ги виждаме, в случай че на следващия ден някой им посегне на живота, тъй като това не е невероятно, това ще бъде коментирано полярно, тоест, ще има отзиви " за " и " срещу " и дали той е отговорен, или не е отговорен. Това не може да бъде позволено ", безапелационен бе Тончо Краевски.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР