Около 92% от албанците подкрепят присъединяването си към Европейския съюз

...
Около 92% от албанците подкрепят присъединяването си към Европейския съюз
Коментари Харесай

Около 68% от македонците смятат, че страната трябва да се присъедини към ЕС

Около 92% от албанците поддържат присъединението си към Европейския съюз (ЕС). В Северна Македония и Боса и Херцеговина - към 68%, в Косово - 89%, в Черна гора - 79%, а единствено 40% от сърбите биха гласоподава " за " присъединение на страна към Европейски Съюз. Това сочат данните от изследване на Международния републикански институт (IRI), основан във Вашингтон.

Регионалното изследването е направено в интервала от 2 февруари до 5 март 2024 година и в анкетата са се присъединили към 1 200 души от всяка страна - Албания, Северна Македония, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Въпреки че в РСМ повече от половината жители утвърждават влизането на страната в Европейски Съюз, те са по-скоро скептични, че Европейският съюз е сериозен в желанията си за участие на Балканските страни, като по този метод мислят към 47% от македонците. Босна и Херцеговина е на кантар по отношение на желанията на съюза да причисли Балканските страни - 42% са дали отговор, че не считат за съществени желанията на Европейски Съюз, а 44% - имат вяра в сериозните планове на държавите-членки.
 Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в Европейски Съюз
Гърция непреклонна - няма да пусне Северна Македония в Европейски Съюз

След като новоизбраният президент на РСМ назова страната си Македония

Страните в проучването поддържат проевропейски, прозападен курс на външна политика. По-специално, 87% от интервюираните в Косово и 82% в Албания дават отговор, че външната политика на страната им би трябвало да бъде насочена към Запада и Европейски Съюз. От македонците към 31% считат, че външната им политика би трябвало да е западноориентирана, до момента в който 23% мислят, че тя би трябвало да е равно насочена и към Европейски Съюз, и към Русия. В Сърбия обаче 31% от жителите са за външна политика, насочена поравно към Европейски Съюз и Русия.

На въпрос кои са проблемите, пред които се изправя страната и които би трябвало да са приоритет на властта, в първите три места се подреждат стопанската система и корупцията , като стопанската система е разграничена на две - икономика/безработица и икономика/високи наеми на жилищата и скъпите хранителни артикули. В Черна гора 39% от жителите считат, че високите наеми и цени на храните са максимален проблем и би трябвало да е приоритет на държавното управление. В Северна Македония 25% считат, че високите наеми и цени на храните са максимален проблем и би трябвало да се обърне най-голямо внимание на това. Корупцията в РСМ се подрежда на второ място с 20%, като това е най-високият от всички страни. За съпоставяне в останалите 5 страни процентите за корупцията, даже да остава в топ три цели, с които властта да се оправи, варират сред 10-15%.

В анкетата има и обособен въпрос единствено за корупцията, като 78% от албанските жителите и 72% от македонците са дали отговор, че казусът е " доста сериозен ". В останалите страни процентите варират сред 50% и 60%.

65% от жителите на Косово са уверени, че страната им върви в вярната посока, до момента в който 78% от македонците мислят, че нещата не отиват на добре. Гражданите от Босна и Херцеговина също не са оптимисти за посоката, в която е поела страната им, като 75% са негативно настроени за пътя, по който е тръгнала страната им.
 Албания отваря за НАТО база от времето на комунизма
Албания отваря за НАТО база от времето на комунизма

НАТО е отделил над 50 милиона евро за военновъздушната база Куцова
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР