Дипломното представление Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен

...
Дипломното представление Бай Балчо споменува“ на класа на проф. Пламен
Коментари Харесай

Актьори с благотворителен спектакъл в памет на свой колега

Дипломното зрелище „ Бай Балчо споменува “ на класа на проф. Пламен Марков - Випуск 2017, в НАТФИЗ ще се играе още веднъж на 21-ви януари в 19:00 ч. на сцената на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “.

Класът се събира неслучайно на тази дата - тогава е рожденият ден на Данаил, техен сътрудник, който беше част от спектакъла. През 2016 година Дани загуби живота си след автомобилна злополука.

В негова памет се роди Международен студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “. „ Бай Балчо споменува “ ще се играе благотворително, като всички доходи от билети ще бъдат дарени за провеждането на второто издание на фестивала в град Стара Загора през април тази година.

Входът за постановката ще се прави при подаяние от 10 лв., против което публиката получава покана с съответно място в салона. Дарение към този момент може да се направи на касата на Младежки спектакъл “Николай Бинев ”.

Текстът на „ Бай Балчо споменува ” е събран и приспособен от проф. Пламен Марков, като е въодушевен от записките на предания, разказвани в края на 19 век от разнообразни остарели хора от Ямболско, Тулчанско и Провадийско, събирани от търговеца Балчо Нейков, и по-късно влезнали в неговия летопис.

Постановката е построена в три обособени истории, предадени от разказвачите, събрани в селото, които се гордеят със славните легенди за своите родове. Трите новели в спектакъла са сложени от тримата режисьори на випуска – Стефан Зарев, Максима Боева, Елица Йовчева.

Представлението има и интернационално самопризнание. През 2016 година студентите на проф. Пламен Марков са наградени със специфичната премия на журито на 36-тия интернационален кинофестивал на ВГИК и 12-ти сценичен фестивал в Москва.

Друга причина „ Бай Балчо споменува “ да е толкоз особено дипломно зрелище е и това, че то се трансформира в неразделна и мощно прочувствена част от Международен студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “. Първото издание на фестивала беше намерено точно с този театър.

Театралният конгрес през 2017 година стана хазаин на участници от 6 страни – Англия, Грузия, Гърция, Испания, Русия, както и на ученици на НАТФИЗ от класа на доцент доктор Пенко Господинов. Съвсем скоро се чакат вести и около участниците във второто издание.

От 5-ти до 9-ти април 2019-та година още веднъж в Стара Загора за повторно ще се състои Международен студентски сценичен фестивал „ Данаил Чирпански “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР