Дипломатите не успяха да постигнат съгласие по формулировката на заключителното

...
Дипломатите не успяха да постигнат съгласие по формулировката на заключителното
Коментари Харесай

ЕС се бори за суровините на Южна Америка, но войната в Украйна е крайъгълен камък

Дипломатите не съумяха да реализират единодушие по формулировката на заключителното официално съобщение. Няколко латиноамерикански страни, измежду които Никарагуа, Куба и Венецуела, се опълчиха на постигането на единодушие по текст, в който Москва да бъде приета за виновна за спора. Други водачи от района бяха подготвени да се подпишат в поддръжка на суверенитета на Украйна, само че в обществените си изказвания наблягаха повече на нуждата от реализиране на мир посредством мирни договаряния, в сравнение с военна победа за Киев, оповестява изданието.

Във вторник водачите на Европейския съюз, Латинска Америка и Карибския басейн се опитваха да реализират единодушие по взаимно изказване по отношение на войната в Украйна, като някои латиноамерикански страни се опълчиха на натиска на Европейски Съюз за ясно наказание на Русия, заяви Ройтерс.

Разногласията заплашваха да помрачат срещата на върха в Брюксел, защото Европейски Съюз се пробва да съживи връзките си с Латинска Америка като част от геополитическите промени, провокирани от войната на Русия в Украйна и възходящата нерешителност към Китай.

Брюксел счита, че районът е от решаващо значение за понижаване на зависимостта му от Китай във връзка с значими първични материали, оповестява в това време Euronews.

Европейски Съюз се стремеше да включи осъждането на съветската инвазия в Украйна като част от по-широка декларация, в която се излагат заключенията на водачите от срещата на върха. Но когато диалозите навлязоха във втория си ден, не беше реализирано съглашение.

Според чиновници, осведомени с договарянията, представени от Ройтерс, страни с тесни политически и стопански връзки с Русия, като Куба и Никарагуа, се опълчват на опитите да се включи осъдителен Русия текст.

Проектът на текста, забелязан от организацията, съдържа параграф, в който се осъжда " продължаващата война против Украйна " и се загатват резолюциите на Организация на обединените нации, които " осъждат по най-остър метод експанзията на Руската федерация ", е бил изключен.

Документът се позовавал единствено на " съответните национални позиции " на страните, показани на срещата на върха, в която участваха към 50 водачи от Европейски Съюз и Общността на латиноамериканските и карибските страни (CELAC).

Пристигайки на срещата на върха във вторник, ирландският министър председател Лео Варадкар съобщи, че официалното съобщение би трябвало да бъде " доста ясно във връзка с Украйна, това е нападателна война ".

" Късно нощес имаше диалози по тематиката, съвсем всяка страна съумя да се подпише под текст, който ясно поддържа Украйна, нейното право на самостоятелност, на независимост. Една или две се въздържаха. Нека забележим още веднъж тази заран ", сподели той.

" Понякога е по-добре да няма никакви изводи, в сравнение с да има език, който не значи нищо, само че към момента не сме стигнали до този миг ", добави той.

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел съобщи, че официалното съобщение не може да се употребява за " пренаписване на историята ".

" Факт е, че Русия прави експанзия против Украйна... би трябвало да се надигнем пред действителността ", сподели той пред кореспонденти.

Той допусна, че изказването може да приключи с това, че някои съответни страни не са съгласни с формулировката за Украйна.

Външният министър на Чили Алберто ван Клаверен съобщи, че държавното управление му съжалява за разногласието. " Наистина доста съжаляваме за обстановката и сме доста сюрпризирани, че има членове на нашата група, които се опълчват на всяка резолюция по отношение на войната в Украйна. Смятаме, че това е нападателна война; това е позицията на Чили ", сподели той.

Позициите по спора, стартират от Русия против Украйна преди повече от 500 дни, се разграничават и от двете страни на Атлантическия океан.

" Страните от Латинска Америка са много неуверени в осъждането на Русия по разнообразни аргументи ", съобщи пред Euronews Густаво Мюлер, откривател в Центъра за проучване на световното ръководство в Льовен.

" Една от тях е обвързвана с по-прагматичен метод. Латиноамериканските страни имат свои лични стопански връзки с Русия и не могат просто да пресечен тези връзки поради войната, която съгласно тях се случва в Европа. В същото време те имат и своя лична причина, която идва от традицията да бъдат страни от Глобалния юг, които са възприели много корав метод на неутралитет ", споделя той.

Това разминаване в мненията усложнява правенето на взаимното изказване, което би трябвало да бъде оповестено в края на срещата на върха.

Според специалисти срещата би трябвало да послужи на първо място за реализиране на прогрес по някои от висящите търговски съглашения на Европейски Съюз, като да вземем за пример актуализирането на споразуменията с Чили и Мексико.

Същото важи и за дълго чаканото съглашение с Меркосур (най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка), в което Европа към момента държи да включи по-строги задължения в региона на околната среда.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес съобщи в изявление, че поддръжката на страните от Южна Америка е значима.

" Ако вземете поради другите търговски съглашения, които обсъждаме с другите страни от Латинска Америка от доста години, най-хубавият метод да се уверим, че екологичните стандарти се съблюдават в Латинска Америка, е да напреднем, да подпишем и ратифицираме тези съглашения. Ако желаеме Латинска Америка да обърне тил на Европа и да потърси други сътрудници, които не споделят същата угриженост за околната среда, то ние просто би трябвало да ги оставим настрани ", сподели той.

Европейски Съюз също по този начин желае да насърчи вложенията в континента, изключително в сериозни първични материали, на които Южна Америка е богата, като Брюксел отделя за тази цел 10 милиарда евро, а Испания - 9,4 милиарда евро, които се надява да бъдат допълнени с помощ от други страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР