Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските

...
Дипломатическите спорове и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските
Коментари Харесай

Енергийните проекти България-Русия: Няма вечни приятели и врагове - само интереси

Дипломатическите разногласия и шпионският скандал няма да повлияят на българо-руските енергийни планове. Това увери проф. Атанас Тасев в утринния блок на Би Ти Ви.

Според него няма безконечни другари или врагове, а ползи.

" Не виждам никакво съображение да се тревожим. Гръмна един шпионски скандал, само че той ще се окаже стихия в чаша вода ", добави енергийният специалист.

От своя страна експертът по нуклеарна енергетика проф. Георги Касчиев разяснява, че шпионският скандал имал избирателен привкус. По думите му у нас имало доста политици и организации, които работят за развиването на съдействието с Русия.

" За предходната година, износът на Русия към нас е повишен с към 6%. Нашият импорт се е сринал съвсем на половина. Този срив е за към 440 млн. $, тези наши производители, които са изгубили пазарите си, са претърпели загуби за милиони ", уточни Касчиев.

Двамата енергийни специалисти прецизираха, че Русия чака " Турски поток " да проработи до януари 2020 година Според тях страната ни ще закъснее с този период и може да се наложи България да заплаща неустойки.

Проф. Тасев уточни, че от българска страна има политическа зелена светлина за плана, само че имало смущаващи условия.

" Европейският съд анулира по искане на Полша, Литва, Латвия и Естония дерогацията на Третия енергиен пакет във връзка с сухопътната част на " Северен поток 1 ". Засега при нас няма правосъден иск, тъй като това можеше да понижи квотата на " Газпром " от 90%, която те изтъргуваха като потенциал на входа на системата - на 50% ", посочи Тасев.

Проф. Касчиев напомни, че Съединени американски щати са се оповестили срещу енергийния план. " Те акцентират обстоятелството, че България по този метод зависи единствено от един снабдител на газ, а тяхното въздействие е огромно. Предполагам, че ще има някакво развиване ", съобщи той.

Той се съмнява страната ни да извърши уговорката си за превоз на газ от " Турски поток " за Сърбия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР