Дино Баджо даде интервю за Советский спорт. Бившият италиански национал,

...
Дино Баджо даде интервю за Советский спорт. Бившият италиански национал,
Коментари Харесай

Дино Баджо: За добро е, че Италия пропуска Мондиал 2018

Дино Баджо даде изявление за " Советский спорт ". Бившият италиански национал, оставил ярки следи с екипите на Ювентус и Парма, разкри любопитни детайлности от кариерата си. За един сезон (1995-96) той бе съотборник с Христо Стоичков при " дуковете ". В момента е коментатор, а за малко работи в школата на Падова (2011/12).

Баджо, мнозина ви помнят с гола ви против Норвегия (1:0) в групите на Мондиал 1994?

- Този мач бе в действителност специфичен. Паднахме от Ейре (0:1) на старта и класирането ни напред висеше на косъм. Трябваше ни наложително победа против Норвегия, а в хода на мача Франко Барези напусна с тежка травма и бе опериран, а вратарят Джанлука Палиука получи червен картон. Бяхме изправени до стената, а селекционерът Ариго Саки взе рисковано и фрапантно решение да извади най-хубавия ни състезател - Роберто Баджо. Честно казано бяхме в суматоха, всичко бе против нас и не знаехме какво да вършим. Добре, че шансът бе на наша страна. По принцип рядко ми се получаваха ударите с глава, само че тогава влязох в борба с трима противници. При удара си затворих очите не знам къде отиде топката. Осъзнах, че съм вкарал от присъщия тон на мрежата и плача от трибуните. В шампионата вкарах още един гол - в 1/4-финала против Испания (2:1). От естетическа точка ми харесва повече, само че този против норвежците бе доста по-голям. И до момента се чудя по какъв начин извадихме този темперамент.

От предишното да преминем към бъдещето - какво очаквате от Мондиал 2018?

- Русия евентуално ще излезе от групата си (б.р. с Уругвай, Египет и Саудитска Арабия), само че тогава идва сложното. Кръгът на любимците за трофея е явен и надали ще има изненади. Кой ще завоюва купата - Бразилия. Много е просто - съгласно статистиката топотборите печелят купата на света или на Европа през 10-12 година Затова в Русия трофеят се пада на Бразилия или Италия. Но откакто сънародниците ми не се класираха, остава Селесао.

Защо " скуадра адзура " се провали, което не се бе случвало от 60 години?

- За страдание аз го чаках. Италия е изостанала във футболно отношение с 20 година През 2006-а спечелихме купата и вместо на фона на триумфа да продължим да се развиваме лежахме на лаврите си. А съперниците ни мислеха по какъв начин да подобрят системата. Основно тя се отнася до работата с младите. Вместо да се развиват гениите, в Серия А взимаха чужденци. Така младите ни играчи нямаше по какъв начин да натрупат интернационален опит. Само против мощните можеш да прогресираш.

Вероятно не бихте говорили по този начин, в случай че Италия бе на Мондиала?

- Честно казано, даже се веселя, че се случи. Защото може да е за по-добро. Сега има опция да се рестартира система, да се стартира на чисто и стратегически вярно. Макар, че нищо не се знае. Що се отнася до баража против Швеция (0:1), ние загубихме възможностите си още в Стокхолм. Трябваше да гоним победа, а вместо това направихме куп тактически неточности. Битката бе изгубена още преди да стартира. А какво да кажа за реванша в Милано (0:0), когато в заключителните минути селекционерът Джампиеро Вентура потегли да пусна в игра отбранителният халф Де Роси, а на бе нападателят Инсине...

 В Италия уверени: Буфон поставя завършек на кариерата си
В Италия уверени: Буфон поставя завършек на кариерата си

Вратарят няма да играе още един сезон, както се очакваше

Наполи този сезон обаче оказва сериозна конкуренция на Ювентус за скудетото?

- Отборът на Маурицио Сари демонстрира прелестен футбол и ми се желае да завоюват купата. Дано Наполи да успее, тъй като Ювентус ще хвърли доста сили в Шампионската лига.

 Маурицио Сари: Ще се борим до дъно за купата
Маурицио Сари: Ще се борим до дъно за купата

" Не бяхме надалеч от триумфа против Интер "

Мнозина настояват, че Сари се явява наследникът на Саки?

- Харесва ми методът му на работа. Всъщност методите му в известна степен са сходни с тези на Саки. Сари е доста съзнателен, 24 часа в денонощието и 365 дни в годината се е посветил на футбола и заслужва да стане първенец.

Говори, че преди време Саки е беседвал измежду нощ с футболистите?

- Той беше най-готиният треньор, с който в миналото съм работил. Научих доста от него. Сега, обучавайки младите момчета в учебно заведение, употребявам тактическите му схеми. Ариго е един от дребното революционери във футбола.

Правил ли ви е инспекции?

- Знаехме кога го прави, гасяхме лампите и се правехме на заспали. Ариго отваряше вратата и си тръгваше без да подозира нищо. Но в случай че хванеше някой безсънен го канеше в стаята си и му правеше тактически анализ. Сега даже скърбя, че съм се правил на задремал - можех да науча повече. Но когато си млад, не ти пука изключително.

 Ариго Саки: Италия е в печал!
Ариго Саки: Италия е в печал!

" Ако не бяхме толкоз самонадеяни, щяхме да забележим своите неточности "

Доста дълго продължава хегемонията на Ювентус...

- Трябва да има конспирация и по тази причина съм за Наполи! Но Ювентус справедливо си завоюва 6-те следващи трофеи. Разполагат с играчи, които от дълго време са гръбнак на тима, до момента в който при останалите клубове има ротация. Щом някой покаже качества, незабавно го продават.

Но Ювентус не постоянно е печелил почтено?

- След абсурда " Калчополи " от 2006 година Юве се почисти и последвалите трофеи са кристални. Но през 90-те години и началото на новия век тимът се радваше на съдийски комфорт, от който и аз си изпатих.

Припомнете ни тази история.

- В мача на Парма против Ювентус фаулирах Джанлука Дзамброта. Беше безобидно нарушаване, само че съдията Стефано Фарина ми сподели червен картон. Поддадох се на страстите и имах неблагоразумието да покажа с жест, че реферът е подкупен. Мислех си, че като съм прав, истината ще победи системата. Но такива като мен тя ги унищожава. И никой не се вълнува от истината. В последна сметка бях осъден, което ми костваше присъединяване на Евро 2000, изгубих доста пари и в действителност приключих кариерата си на високо равнище. Шест години по-късно " Калчополи " удостовери, че Фарина е бил подкупен, само че какво от това. Между другото неотдавна Стефано умря.

С това неприятностите ви не свършиха.

- При състояние, че нямаше да играя на Евро 2000, взех решение да подвигна женитба. След като определихме датата президентът на Парма ми се обади, че би трябвало да се причисля към тима за комерсиално турне в Китай. Казах му че не мога, поради сватбата. Първо ме молеха, след това заплашваха с санкция и най-после с премахване от тима. За себе си взех решение да вършат каквото желаят. В последна сметка ме глобиха. Не скърбя и в този момент бих постъпил по същия метод.

При случай на терена едвам не загинахте?

- По мен хвърлиха нож от трибуните, който ме удари с дръжката по главата. В началото помислих, че е камък. Потече ми кръв, погледнах надолу и видях ножа. Изпаднах в потрес. Ако ме беше уцелило острието - довиждане! Това е единственият път, в който съм бил доста изплашен.

Видяхте ли нападателя?

- Бях свикан в съда. Но споделих, че не желая да се забърквам в това и да вземат решение без мен.

Разкажете някоя радостна преживелица?

- През предишния август Роберто Баджо ме убеди да отида с него на лов, въпреки да не обичам това занятие. Жегата бе към 40 градуса и взех със себе си газирана напитка, да си насищам жаждата. Роби обаче ми сподели да не разтварям шишето, тъй като шумът щял да изплаши патиците. Три часа се изтезах от жадност. На четвъртия не устоях и отворих шишето. Роберто дълго се смя и разбрах, че съм могъл да пия когато и да е. Жесток комизъм. Друг път с от малкия екран ми скроиха номер. Разбиха ми колата, хвърляха по нея касети с изгнили домати и снимаха реакцията ми. Побеснях и не можех да се управлявам. После ми възвърнаха всичко, само че шегата си я биваше.

Играли сте с доста страхотни футболисти, съжалявате ли за някого, с който сте се разминали?

- Имах огромен шанс със съотборниците. Но имаше опция да отида в Милан, когато там бяха Гулит, Ван Бастен и Рийкард. Договорът съвсем бе подписан, само че прехвърлянето пропадна в последния миг. Не желая да влизам в детайлности. Вместо в Милан, отидох в Парма и това също бе добър вид.

За край два блиц въпроса - Роналдо или Меси?

- Разбира се, че Роналдо. Той е по-хладнокръвен във всяко едно отношение.

Най-добрият футболист на всички времена?

- Марадона!

 Снимка 269774
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР