Динамична е ситуацията с пожарите в страната, каза за БТА

...
Динамична е ситуацията с пожарите в страната, каза за БТА
Коментари Харесай

Директорът на ГДПБЗН с актуална информация за пожарите в страната

Динамична е обстановката с пожарите в страната, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН) основен комисар Александър Джартов. 

През днешния ден сме реагирали на повече от 250 катастрофи, от които пожарите са над 150. По-сложна беше обстановката и продължава да е в селата Кубадин, Горно и Долно Ябълково, община Средец, област Бургас и село Младиново, община Свиленград, сподели още Джартов.

В с. Кубадин обстановката за момента е овладяна, само че без значение от това продължава да се популяризира огънят, т.е., пожарът не е локализиран. Няма заплаха за селото, само че самият терен е кръстосан. Имаше доста мощен вятър съвсем през целия ден. Утре сътрудниците ще продължат да гасят, а през нощта ще бъде обезпечено дежурство, добави шефът на пожарната.

Днес в гасенето на огъня там се включиха и два хеликоптера от Военновъздушните сили на България. Главен комисар Джартов съобщи, че при нужда на следващия ден също може да бъде потърсено тяхното подпомагане. 

В община Свиленград пожарът продължава да се популяризира. Може да се каже, че е под надзор, само че към момента не е локализиран. Ситуацията също е доста сложна поради вятъра. Утре ще продължи и там да се работи, изясни още шефът на ГДПБЗН. 

Той добави, че няколко от пожарникарите, взели участие в гасенето на огъня край с. Кубадин, са се надишали с дим, само че няма заплаха за тяхното здраве. 

На този стадий няма заплаха за жилищни здания и хора. Ситуацията е доста динамична и когато има мощен вятър никой не може да предвижда сигурно, изясни още основният комисар. 

По думите му аргументите за пожарите са най-различни, измежду които немарливост при боравене с открит огън. Част от пожарите са провокирани в резултат на мощен вятър и искра от електропроводи, добави той.  

Припомняме, че през днешния ден Община Средец заяви, че е обявено отчасти бедствено положение заради пожара. Община Свиленград също разгласи днес бедствено положение заради огромния пожар в Сакар планина. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР