Димитър Зоров, председател на НСГБ, на АМБ и собственик на

...
Димитър Зоров, председател на НСГБ, на АМБ и собственик на
Коментари Харесай

Димитър Зоров: Кирил Петков и Асен Василев с повече национална отговорност и самоуважение към България

Димитър Зоров, ръководител на НСГБ, на АМБ и притежател на мандра „ Пършевица “, в „ Беновска пита “ в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти юни 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Срещата с еврокомисаря по земеделие Войчеховски в Брюксел на 9-ти юни 2022 година

Димитър Зоров заяви, че на 9-ти юни са се срещнали с еврокомисаря по земеделието Войчеховски в Брюксел, както и с неговия шеф кабинет. Той посочи и ролята на българския евродепутат от Движение за права и свободи Атидже Вели, която, съгласно него, работи добре в отбрана на българските ползи

„ Колко пъти би трябвало да ходите до Брюксел, с цел да разбере България ще можете ли да ни изхранвате? “, попита Беновска. Димитър Зоров отговори, че ще вървят колкото е належащо, тъй като еврокомисарят по земеделието е споделил, че за тях е доста значимо да чуят гласа на европейските фермери! Той изрази вяра това изявление да не е просто протоколно. Комисарят е показал интерес по време на водения диалог. Той продължи: „ Един от първите въпроси, които зададохме, е по кое време и дали нашето финансиране за България със старите страни членки? Заявихме му, че помним 2006 година и договарянията, които водихме с комисар Франц Фишлер. Той ни сподели, че влизаме в едно по-добро семейство с повече благоприятни условия! Заявихме му, без да се наскърбява на комисар Войчеховски, че тази вяра се изпари при нас и не се получи! Има голямо отчаяние на фона на това, че от нас се желае единствено отговорности, като членове на Европейски Съюз, и доста дребни права! “.

Има ли чуваемост от страна на земеделския министър и държавното управление за проблемите на животновъдите?

„ Вие се обърнахте към държавното управление още при започване на мандата и подчертахте, че вашият НСГБ сплотява над 400 ферми, че вие осигурявате над 70% от млякото в България! Обаче вие фермерите изпитвате една голяма финансова и институционална, в случай че мога по този начин да се изразя от нормативната уредба, рецесия! Накъде? “, попита Беновска. Зоров отговори, че българските фермери са обяснили на еврокомисаря, че не са просто в рецесия, а в злополучие и търсят Европейска комисия като последна вяра. Комисар Войчеховски им е обяснил, че са дали доста необятни благоприятни условия на националните държавни управления за подкрепяне, без това да се смята за държавна помощ. Българските фермери са изразили мнение, че това е доста хубаво за страни с огромни благоприятни условия в националните бюджети. Но българският бюджет е много стеснен по думите на ръководещите. „ Въпреки това за 120-те милиона в диалозите с вицепремиера Асен Василев, които той ни даде обещание, само че до момента не се случиха, имам уверението, че в актуализацията ще станат, само че тогава оправданието беше, че Европейска комисия не позволява тази помощ за литър мляко. Зададохме непосредствено въпроса на комисар Войчеховски, той сподели, че не знае за такова ограничаване, само че би ревизирал! Същото ми сподели и Норберт Линз, ръководителят на комисията по земеделие в Екологичен потенциал. Надяваме се, че всички тези наши отзиви добре бяха чути и разбрани! Най-вече и тъй като колежката Христова сподели, че има към този момент крайни настроения и разочарования измежду фермерите, които не виждат смисъл от нашето участие в Европейски Съюз! Аз му споделих, че изключително млечната индустрия и фермерството влязохме в доста по-добро положение и конкурентни и с повече подкрепяне през 2007 година! Ние сега сме обезкостен и обречени на банкрути! Така че е добре, както Бойко Синапов сподели, да си сверят часовника с нашите проблеми и ние не можем да вършим безкрайни взаимни отстъпки в този съвместен наш съюз! “, безапелационен бе Зоров.

„ Става ли ясно на нашите ръководещи и на министър Иванов, който е от квотата на Българска социалистическа партия, че производството на мляко е обвързвано с доста разноски? Имам една таблица в ръката си, структурата на разноските дневно и себестойност на кг мляко на едно млечно животно при работливост 4 000 литра мляко. Имате разноски за фуражи, за лекарства, за ветеринарни услуги, за осеменяване, електрическа сила, горива и превоз, вода, труд, застраховки, поддръжки, лихва и по този начин нататък! Наясно ли са ръководещите, че това да произвеждаш качествена храна, мляко, месо, предстои на академична разработка? “, попита Беновска. Зоров отговори, че се надява това да е по този начин. Той изясни, че министър Иванов е бил при финансовия министър с искане за 370 милиона в актуализацията на бюджета, с които да се подкрепи като цяло българското селско стопанство. Станало е ясно обаче, че единствено 300 милиона са били признати от министър Василев. „ Въпреки че виждаме какви катаклизми стават в ръководството, бихме се обърнали, даже и в края на това държавно управление, в случай че това е краят, да постъпят отговорно и да не обричат животновъдите и фермерите на колапс! Да отделят нужните средства, които МЗХГ доста икономично е планувало, тъй като 370 е доста икономично и това е план, който е изработен към 1-ви юни, а никой не знае какво ще стане до края на годината! И аз споделих на министър Иванов – на твое място бих планувал един буфер без да го разгласявам и парите да са не 370, а 500 милиона, тъй като ни остават още 5 месеца и половина и никой не знае какво ще се случи! И в Европейска комисия не знаят, комисарят ни благодари за това, че осигуряваме продоволствието в тази тежка рецесия! Той сподели, че знае какъв брой тежко е ситуацията на животновъдите, само че вършат каквото е допустимо, тъй като техният бюджет е като националните бюджети избран! “, безапелационен бе Зоров.

Димитър Зоров още един път изрази вяра освен земеделският министър да е схванал тежкото състояние на животновъдите, само че и останалите членове на държавното управление и най-много премиера, както и министъра на финансите. Зоров изясни, че са провели няколко срещи с Асен Василев, само че са леко разочаровани от бездействието му. „ Стискахме задоволително дълго зъби, дори останаха без зъби част от сътрудниците, желаеме това да бъде отразено в актуализацията на бюджета, само че да бъде уместно, с цел да можем да оцелеем! Виждаме, че цените на зърното не престават да порастват и комисар Войчеховски ни сподели, че никой не знае къде ще спрат, тъй като има дефицит на зърно и храна! “, безапелационен бе той.

„ Доколкото си припомням предния път вие бяхте в Брюксел на 20-ти април, на 12-ти април аз зададох няколко въпроса на министър Иванов, един от тях беше за тези ваши заеми от Държавна фирма „ Земеделие “. Нека да чуем какво отговори той тогава и да преразгледаме от 12-ти април до момента какво се е случило! “, продължи Беновска и пусна запис от брифинга на министър Иван Иванов от 12-ти април 2022 година:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Илиана Беновска: Г-н Иванов, Националният съюз на говедовъдите и други животновъдски съюзи предходната седмица означиха, че за млекодайните животни, овце и крави не се придвижват средствата, които им е дадено да като помощ от Асен Василев, вицепремиера? И се вкарват някакви спомагателни условия, няма да се спирам, Вие несъмнено знаете, във връзка с запазване на зърното, което също стопира процеса на финансиране. Решихте ли този въпрос и в случай че не – по кое време ще го решите? Защото те желаят да отидат в Европейска комисия, провеждат среща на 20-ти дори!

Иван Иванов: Аз мисля, че малко авансово беше изнесена тази информация от тях, без да са осведомени с детайлите. Тъй като през днешния ден ние сме подготвени със ставките и съм сигурен, че ще бъдат задоволени от тези ставки, които ще бъдат дадени на нашите животновъди и ще покрият техните разноски. Една скоба да отворя, аз го споделих доскоро, само че да го кажа настрана. За бранш отглеждане на животни ще бъдат по този начин наречените коронавирус помощи, са отпуснати 70 милиона лв.. Това е извънредно сериозна сума. Като надлежно за този бранш ще бъдат планувани средства и от другите типове помощи, които аз разясних доскоро. Целта е оптимално да покрием разноските. Примерно нашите разценки са на база софтуерни карти, данни от статистика, надлежно САПИ, ставката за софтуерни разноски без корекции, примерно за една крава е 402 лв.. Ние в този момент дефинираме близо 200 лв. да получат на крава. Имайте поради, че те са получили и по този начин наречената обвързана поддръжка. Ще получат и още дотации. Така че тази година вероятността е много огромна да преминем много пъти сумата от 402 лв. на едно животно, което е належащо за изхранването.

Илиана Беновска: Ако позволите един подвъпрос, те се тормозят, че това са породи, които могат да бъдат изгубени. В какъв период ще стане това финансиране, с каква успеваемост и в какъв размер?

Иван Иванов: Утре в 14 часа е съвещанието на Европейски Съюз на Държавна фирма „ Земеделие “ и незабавно по-късно стартира приемът. Ние разговаряхме към този момент с сътрудниците животновъди. Ще разработим както помощна De Minimis два разновидността. Единият е в двуседмичен период тези, които са подготвени, да си подадат документите и да получат по-рано. Тези, които имат закъснение, ще бъдат изчакани в общоприетия двумесечен период да си подадат заявките и надлежно да получат тези средства, които са свързани с по този начин наречената коронавирус помощ. Считаме, че до 15-ти май би трябвало да е завършило приемането на заявки, надлежно да има сериозен прогрес по изплащането на средствата. Така или другояче по коронавирус помощта би трябвало до края на юни да са усвоени всички средства, такива са изискванията на краткотрайната рамка.

Илиана Беновска: Г-н Иванов, на следващия ден във връзка със съвещанието на Държавна фирма „ Земеделие “ осведомен ли сте, че има заеми на животновъдите, които са отпуснати от Държавна фирма „ Земеделие “ от години, трябвало е да бъдат със съответното предписание опростени, само че сега не престават да им се натрупат и лихвите, и главниците и нищо не се подхваща по това?

Иван Иванов: Запознати сме! Аз съм изпратил особено писмо до министъра на финансите, с цел да можем да получим отговор по какъв начин да действаме, тъй като това не е в компетенциите на МЗХГ. Пълно право на министъра на финансите е да реши по какъв начин да действа. Имало е процедура в предишното да се опрощават сходни заеми. Надявам се със взаимни старания да успеем да защитим сходна теза пред МФ и да продължим тази процедура.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Димитър Зоров изясни, че евентуално министър Иванов си е приключил работа във връзка с отчета за заемите. Сега топката е в Министерството на финансите, само че очевидно Асен Василев за следващ път не извършва това, което е заречен. Той продължи: „ А що се отнася до коронавирус помощите, той сподели 15-ти май, а през днешния ден е 11-ти юни! Министър Иванов постави много старания, за което му благодарим, само че очевидно административни процедури и спънки забавиха това погашение и ние до момента не сме получили тази единствена помощ, която се плануваше за първите 6 месеца на годината. Очакваме в понеделник или вторник най-късно да я получим. Хората, едно че са обезверени, само че те сега косят, балират, т.е. нужни са им не незабавни средства, а за доста преди през вчерашния ден! А по отношение на заемите, г-жо Беновска, и Вие, като публицисти поинтересувайте се, от 12-ти април до момента няма ни стон, ни вопъл! В края на краищата тези хора би трябвало да извършват своите отговорности и задължения! В Брюксел сътрудници показаха неодобрение, че няма чуваемост и за похлупак изключителният и пълномощен министър в Брюксел Снежана Благоева отвън всевъзможен протокол, отвън всякакво образование, без да ѝ е дадена думата, взе си думата с микрофона и най-голямата подигравка и срам, на британски, макар че си имаше формален превод, ние въпреки всичко сме българи и не би трябвало да го забравяме, даже и когато взимаме заплата от Брюксел, подразни се и комисарят и не ѝ даде думата! Той сподели, че срещата е с цел да чуе фермерите! Постоянното посланичество има доста благоприятни условия, в случай че желае такива срещи! И по този начин завърши с излагация нашата среща с помощта на госпожа Снежана Благоева! Фермерите споделиха и пред комисаря, че изготвят писмо до министър Иванов за незабавно отзоваване на Снежана Благоева от Брюксел! Ние сме българи и би трябвало хората, които съставляват България, да имат чест, достолепие, морал и борбеност! Да работят за България, а не да проспиват времето си и да вземат заплата! Защото същата тази госпожа, по наши мемоари, по времето на министър Греков и по-късно на министър Танева е повода да има разхищение на европейски и национални средства, тъй като нашето искане беше пасищата да бъдат единствено за притежатели на пасища и животни! Тя направи всичко допустимо това да не стане! Този въпрос беше подложен от фермерите пред комисаря и той сподели – не мога да схвана какъв е казуса, това е обикновено да стане! “.

Какво е бъдещето пред настоящето държавно управление? Призивът му към ръководещите!

„ Казахте излагация, а излагация ли е това, което се случи в София? Слави Трифонов хвърли „ брачната халка “ на „ Промяната “ и сега не се знае дали това държавно управление ще продължи да съществува! Какви са вашите прогнози? “, попита Беновска. Димитър Зоров отговори, че не е в детайлите на съдружното съглашение, само че счита, че всяко нещо си има лимит. Според него българското общество е единно по тематиката Македония и по тази причина не би трябвало да се вършат никакви параболи и залитания. Той продължи, че най-разумното нещо е да се одобри актуализацията на бюджета, с цел да не изпаднем във банкрут на страната. „ Видя се, бюджетът в България е един тежък пазарлък! Няма разбори, както се прави в земеделското министерство! То е разчело, че толкоз средства трябват и министърът на финансите би трябвало да се съобрази с това нещо! Ние му дадохме калкулацията за литър мляко и загубата от 35 до 50 стотинки на всеки литър. От МЗХГ потвърдиха. Ами, когато приемаш едни неща – направи ги действителност! Не обричай тези хора да стават просяци! Защо аз това споделих и на комисаря – на нас ни е неловко, че ставаме просяци! Смятаме, че не е обикновено да взимаме по-малко от една чистачка в Брюксел в едно кафене! Потребителите и ръководещите би трябвало добре да оценят това, тъй като ние оставаме без говеждо, тъй като няма животни в България за кръвопролитие задоволително! Над 80% е импорт от трети страни! Млечни артикули внасяме 30%! Ние сме със знак минус при вноса на млечни артикули! Това е унизително при нашите обичаи през последните 50-60 години! Така че дано ръководещите да си създадат преценката, да се замислят, а не да тупат топката колкото се може повече да отсрочат и в края на краищата нищо да не им дадем или да им подхвърлим някакви трохи! Време е за водораздел и диалог! “, безапелационен бе Зоров.

„ Благодаря Ви за националноотговорната позиция, Вие гледате даже държавнически и патриотично бих споделила! Визирам освен Македония, а и това каква гара разпределителна сме за импорт на непознати хранителни артикули! “, продължи Беновска. Зоров добави, че по въпроса за равнене на европейското финансиране комисар Войчеховски е споделил, че в случай че зависи от него, би го направил още на следващия ден, тъй като по този начин е вярно, уравновесено и солидарно! Еврокомисарят се надява колкото се може по-бързо да бъде решен този въпрос, тъй като това е неправда. Зоров съобщи: В тази тенденция бих апелирал министъра на земеделието, настоящия и бъдещите, да се държат почтено! Ние имаме механизми за налагане на нашите визии. Това е ветото! Когато ти си мощен, като Орбан, на масата, както и неговите министри, тъй като не е единствено Орбан, виждаме министъра на външните работи, министъра на енергетиката! Те се държат национално! Поне нашето усещане е такова! Така би трябвало да вършат и нашите! Изчакахме ви 15 години, вие ни излъгахте 7 години, по тази причина хайде в този момент на масата, тъй като ние ви постановяваме несъгласие! Виждате Унгария един месец ги въртя за шестия пакет, въртя ги и на шиш ги пече! И най-после си реализира своето. Това би трябвало да вършат и нашите министри там като отидат! А не би трябвало да изпитват комплекс! “. Беновска съобщи: „ Благодаря Ви за този край! Аз пък Ви давам обещание, като резултат от нашия диалог, при първа опция, тя евентуално ще бъде скоро, да попитам вицепремиера Василев за опрощаване на вашите заеми към ДФЗ, тъй като това е невиждано! “. Така приключи диалогът сред Илиана Беновска и Димитър Зоров в „ Беновска пита “ във и в пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 11-ти юни 2022 година
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР