Димитър Главчев - избран за шеф на Сметната палата през

...
Димитър Главчев - избран за шеф на Сметната палата през
Коментари Харесай

Кой е Димитър Главчев, който ще реди служебно правителство

Димитър Главчев - определен за началник на Сметната палата през предишното лято, се оказа единственият вид за длъжностен министър председател след разпада на взаимното ръководство на ГЕРБ и ПП-ДБ и преди идните следващи предварителни парламентарни избори за по-малко от три години в България. Всички останали евентуални претенденти отхвърлиха поста - по думите на президента Румен Радев при връчването на мандата за служебно държавно управление.

Главчев е икономист по обучение, на 60 години. Влиза в политиката през 2009 година на първите избори за Народно заседание с присъединяване на ГЕРБ след основаването на партията. В депутатската си кариера в шест Народното събрание най-дълго време заема позиция на зам.-председател на непрекъснатата комисия по бюджет и финанси.

Като депутат е ръководител и в две краткотрайни комисии. Първата е така наречен комисия " Хохегер ", която трябваше да проверява лобистки схеми на едноименния австрийски съветник към тогавашното управление на Българска социалистическа партия в лицето на Сергей Станишев. Главчев беше посочен и отпред на друга парламентарна комисия, която се зае да следи активността на самостоятелния енергиен регулатор ДКЕВР в края на 2012.

Димитър Главчев заема и постовете зам.-председател на Народното събрание, а през 2017 година застава на парламентарния президиум като ръководител на 44-тия парламент. Но единствено няколко месеца по-късно подава оставка след скандал с лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Причината е, че ръководителят ѝ лишава думата на парламентарната естрада и това е изтълкувано като " затваряне на устата " на опозицията.

През 2021 година Главчев отхвърли да се яви в листите на ГЕРБ за парламентарни избори и с това депутатската му кариера завърши. Две години по-късно - през лятото на 2023 година - беше препоръчан за ръководител на Сметната палата. Той зае мястото на противоконституционно отстранения от поста Цветан Цветков, за чиято оставка упорстваха в комбина ГЕРБ и Движение за права и свободи. ПП-ДБ сезира Конституционния съд за предварителното уволняване на Цветков. Конституционен съд удостовери, че конституцията е нарушена, само че нямаше процедура за възобновяване на Цветков.

Димитър Главчев беше и ръководител на Контролната комисия на ГЕРБ - основна част от устройството на партията, която следи за осъществяването на решенията на ГЕРБ, управлява бюджета и прави проверки на всички партийни органи.

Изненадващо ден преди Румен Радев да разгласи, че ще уточни точно Главчев за длъжностен министър председател, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че не се бил виждал с дългогодишния си някогашен съпартиец от " седем, осем, 10 години ". Борисовото изказване идва на фона на обстоятелството, че Главчев беше част от парламентарната група на ГЕРБ единствено допреди 3 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР