Димитър Бербатов и неговият екип проведоха алтернативен конгрес на БФС

...
Димитър Бербатов и неговият екип проведоха алтернативен конгрес на БФС
Коментари Харесай

Бербатов проведе алтернативен футболен конгрес в НДК

Димитър Бербатов и неговият екип организираха " различен конгрес " на БФС в зала 3 на НДК, на което той бе определен на мястото на " освободения " Борислав Михайлов. Участвалите представители на клубове бяха 82 - доста по-малко от нужните за кворум. По-късно бяха регистрирани 76 души.

Според дневния ред, одобрен от ИК на БФС още през 2021 година, Борислав Михайлов беше освободен от поста президент. Единственият претендент бе Бербатов, а в отпечатаните по време на странното съвещание бюлетини имаше и алтернатива " Не поддържам никого ". Бербатов беше повдигнат от 26 клуба в миналите седмици.

Водещ на конгреса бе неговият доближен, предприемачът Петър Величков.

Той пристигна през днешния ден към 10:00 часа пред Националния замък на културата, като негови сподвижници се стекоха много по-рано. Имаше и агитка почитатели на ЦСКА-София.

В сряда БФС разгласи с публична позиция, че конгрес няма да има, той бе анулиран на 1 март с претекст правосъдните процедури след изключителното общо заседание от есента на м.г. Неофициално се твърди, че управлението на съюза ще направи " футболна конференция " в наета зала - за избрани клубове и персони.

Бербатов от дни настояваше, че през днешния ден би трябвало да се организира постоянен конгрес на БФС, защото подобен е вписан в Търговския указател. Поначало Изпълкомът нямал право да го анулира, по този начин нарушавал устава си, а оттова и законите на страната.

" Конгресът не може да бъде анулиран и ще се организира. Вие сте с постоянно определени делегати, а аз съм претендент за президент, защото съм повдигнат от 26 клуба. Ако не бъдем позволени до зала 3, има друга свободна зала, където ще влезем и там ще изчакаме хората от БФС. Конгресът не може да бъде анулиран, а за какво беше тук Борислав Попов? Залата е наета за сумата от 30 хиляди лв., които са пари от вас, клубовете ", сподели Бербатов пред натрупалите се представители на 80-90 клуба.

При опитите им да влязат през вход А4 на НДК, вратата се оказа заключена. Борислав Попов, изпълнителен шеф на БФС, се появи малко преди 10 часа и съобщи пред публицистите, че е пристигнал, с цел да анулира наема на зала 3, която е била непокътната.

Екипът на Бербатов бе призовал и нотариус, с цел да " установи обстоятелствата ". Дамата изясни, че е поканена от юристите на Бербатов и нейната работа е да откри дали се нарушават правата на клубовете.

Оттам хората с Бербатов отидоха в друга зала, където делегатите бяха настанени. Малко по-късно представители на 80 клуба (от 82 присъстващи) гласоподаваха " за " провеждането на конгрес. Започна регистрация на делегати, имаше избор на комисии и така нататък

Малко след 13 часа в залата дойдоха служители на реда - по сигнал, че тя се употребява непозволено. Те си потеглиха, а сбирката продължи по дневния ред.
Спортният министър също се появи в НДК. Комисия ще открива какво се случва
Спортният министър Радостин Василев пристигна в НДК. Той съобщи, че е пристигнал да ревизира какво се случва, като от министерството ще излязат с отчет по случая.

На последния си брифинг Бербатов прикани Василев да се намеси, а също по този начин осведоми, че е писал до ФИФА и УЕФА. Двете организации нямат представители в София през днешния ден.

" Аз не знам какво ще се случи - с моя заповед комисия от ММС ще открива. Проверих, всички зали са празни. Има си шеф на комисията по регистрацията. Това е спортна федерация. Един споделя, че ще има конгрес, различен че няма да има, разяснява Василев пред медиите. - Не мога да си изяснявам липса или наличие, аз съм тук да дойда да ревизира. Аз съм контролиращ орган.

БФС има неопределен лиценз, той не предстои на възобновяване. Той може да бъде лишен при избрани условия, които са разказани в закона. Не съм задължен да осведомявам БФС, че съм тук. Те ще бъдат известени по подобаващ ред, че съм работил по сигнал. Горе няма да се качвам, пристигнах да удостоверя какво се случва. Министърът няма работа да се меси. “
БФС осъди сбирката с публична позиция
В ранния следобяд Българският футболен съюз разгласява следната позиция, призовавайки страната да се намеси:

" Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран през днешния ден в центъра на столицата на правова, демократична и европейска страна! Провеждането на безусловно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за публично, освен това - пред безучастния взор на държавните управляващи - е неприемлива демонстрация, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за следващ път твърдо акцентира, че Общото заседание, планувано за 18 март 2022 година, е анулирано по надлежния ред, и не е откривана процедура за лъчение на делегати и тяхното вписване във федерацията – единствената уставна процедура за установяване на членовете с право на глас.

Зала №3 на НДК бе непокътната за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е подписан подобаващ контракт. Въпреки това, и в прорез с всички законови и етични правила, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически в профил и унищожи имущество на БФС, за което бяха известени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз изрично съблюдава законите на Република България, личния си правилник и разпоредбите на международната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които към този момент са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За следващ път призоваваме клубовете–членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разединение на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото тъпчене както на законите, по този начин и на устава на най-голямата спортна федерация у нас! "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР