Дезинформацията относно Covid-19 се счита за заплаха за общественото здраве(снимка:

...
Коментари Харесай

САЩ: ИТ гигантите да кажат кой дезинформира за Covid-19


Дезинформацията по отношение на Covid-19 се смята за опасност за публичното здраве
(снимка: CC0 Public Domain)

Главният здравен специалист на президента на Съединени американски щати доктор Вивек Мърти публично прикани софтуерните компании да дават информация за „ източниците и мащаба на дезинформацията ” за C ovid-19. „ Става дума за отбрана на здравето на нацията ”, сподели той. „ Технологичните компании към този момент имат опция да бъдат отворени и транспарантни пред американския народ по отношение на дезинформацията в своите платформи ”.

Искането на Мърти се отнася до обществени мрежи, търсачки, платформи за доброволческо набиране на финансови средства, електронна търговия и системи за бърз продан на известия.

Като начало основният здравен специалист желае данни и разбор за „ типичната ” дезинформация по отношение на имунизациите, която към този момент е дефинирана от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, заяви. Това включва изказванието, че „ съставките във имунизациите против Covid-19 са рискови ” и че „ имунизациите против Covid-19 съдържат микрочипове ”.

Администрацията ще се стреми да научи детайлности като, да вземем за пример, какъв брой консуматори са били „ изложени ” на такава „ дезинформация ” и кои демографски групи може да са били „ непропорционално наранени ”.
още по темата
Освен това акцията ще търси данни за „ главните източници ”, в това число лица и компании, които продават неодобрени артикули или услуги за Covid-19. Технологичните компании имат период до 2 май да отговорят, макар че няма да бъдат глобени, в случай че не го създадат.

Миналото лято Мърти назова дезинформацията „ неотложна опасност за публичното здраве ”, с която софтуерните платформи би трябвало да се оправят. Той добави, че „ дезинформацията за здравето към този момент е предизвикала обилни вреди ”.

Искането е част от Националния проект за подготвеност на Белия дом за Covid-19, предопределен да реализира „ минимално разстройване ” от ковид. Администрацията също по този начин желае от здравните снабдители да разкрият по какъв начин дезинформацията за ковид е навредила на пациентите и общностите.

„ Молим всеки с уместни наблюдения – от истински проучвания и набори от данни до персонални истории, които приказват за ролята на дезинформацията в публичното здраве – да ги показа с нас ”, приканва администрацията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР