Действията на САЩ за създаване на условия за дискусия за

...
Действията на САЩ за създаване на условия за дискусия за
Коментари Харесай

Лавров обвини САЩ в опит да насърчат разкол в православния свят

Действията на Съединени американски щати за основаване на условия за полемика за признаването на Православната черква на Украйна (ПЦУ) и поддръжката за тази схизматична конструкция демонстрират опитите на Съединени американски щати да насърчат ерес в целия православен свят. Това акцентира министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров след диалози с гръцкия си сътрудник Никос Дендиас в Москва, съобщи TACC.
Както означи Лавров, писмото до предстоятеля на схизматичната черква в Украйна Епифаний от този на Гръцката православна черква, архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним е било предшествано от посещаване в Атина от държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Според Лавров първият посланик на Вашингтон „ не скри, че измежду въпросите, които той е решавал там, е бил и този “.
„ Както разбирам, със същата цел американските дипломати пътуват до Атон. Предстоятелят на схизматичната ПЦУ Епифаний обществено съобщи, че основаването на тази конструкция не би било допустимо без директната поддръжка на Съединени американски щати. И в този момент става явно, че Съединени американски щати не желаят да се лимитират с това, което към този момент е направено, а се пробват да насърчат разкола в православния свят като цяло ".
Според Лавров външното въздействие по въпроси, отнасящи се до Гръцката православна черква и Автокефалната черква на Украйна, е явно. „ Не съм чувал Гръцката православна черква да е признала публично схизматичната православна черква в Украйна. Чух, че има писмо от архиепископ Йероним, адресирано до лидера на схизматиците, само че не видях формалното изказване на Гръцката православна черква. По отношение на изискванията, при които писмото е изпратено, и като цяло в границите на Гръцката православна черква стартира полемика по този въпрос - да, тук е явно външно въздействие “, означи първият посланик на Москва.
Министърът уточни, че църковният въпрос няма да бъде изкуствена спънка в връзките сред Русия и Гърция. „ Що се отнася до въздействието на тази обстановка в църковния свят върху междуправителствените, междудържавните връзки сред Москва и Атина, ние нямаме предпочитание изкуствено да сътворяваме проблеми и спънки за развиването на нашето съдействие във всички области на взаимно преференциална основа. Още един път наблягам, че в междуправителствените и междудържавните връзки никой няма да основава изкуствени спънки ".
Лавров също по този начин е приел поканата на гръцкия си сътрудник да посети страната му. „ Благодарен съм за поканата да посетя Гърция - ще го направя на драго сърце “. По искане на ТАСС за изясняване на изискванията на визитата, съветският министър съобщи, че те ще бъдат „ в допълнение контрактувани сред външните работи на двете страни “, отбелязва още организация " Фокус ".
Припомняме, че през юли предходната година гръцкото държавно управление реши да изгони двама съветски дипломати и забрани на още двама да влизат в страната. Атина ги упрекна в интервенция във вътрешните работи на страната, както и в дейности, които подкопават националната сигурност. Москва предприе огледални ограничения. На този декор Лавров анулира визитата си в Атина, планувано за септември същата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР