Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото,

...
Действията на българската делегация в Битоля събудиха духовете от миналото,
Коментари Харесай

Димитър Ковачевски: Посещението на българската делегация в Битоля разпали отново езика на омразата

Действията на българската делегация в Битоля разсъниха духовете от предишното, разпалвайки още веднъж езика на омразата и недоверието. Това са ходове, които целят еднодневна политическа облага и дълготрайно увреждане на нежните връзки. Това съобщи македонският министър-председател Димитър Ковачевски във видеообръщение във връзка откриването на българския клуб в Битоля.

По-рано в изказване на държавното управление бе декларирано, че именуването на клуба на името на Ванчо Михайлов цели да се подкопае и сложи под въпрос напредъкът в разговора сред Скопие и София.

„ Още от първия ден на мандата ми като министър-председател споделих, че не се отбивам от това диалозите сред Северна Македония и България да се водят почтено и в духа на европейските полезности. Ние се придържахме към този ангажимент през целия този интервал. Реализирахме съответни взаимни планове, подобрихме връзките и намалихме речта на омразата. За страдание, с последното посещаване на българската делегация в Битоля духовете на предишното се разсъниха, разпалвайки още веднъж езика на омразата и недоверието, против които сполучливо се борихме. Затова изцяло разбирам и чувствам гнева на жителите през миналите дни “, акцентира в обръщението си Димитър Ковачевски.

Страната ни, добави той, получава своята самостоятелност след Втората международна война, в която жителите вземат участие в антифашистката националноосвободителна война.

„ Антифашистката ангажираност на жителите е част от националната ни еднаквост, с която се гордеем в демократична Европа. Македонските жители са за участие в Европейски Съюз, само че провокации, които нараняват възприятията ни като жители, заплашват този ангажимент. Република Северна Македония е суверенна страна и ние сме длъжни да пазиме нашето достолепие. Имаме стратегическа цел да се присъединим към Европейски Съюз, само че почтено с нашата национална горделивост и уникалност “, сподели министър председателят в обръщението си.

Той счита, че би трябвало да се продължи да се работи за подсилване на разговора и възстановяване на връзките сред двете народи до дефинитивно споразумяване на разногласието.

„ Но с цел да бъде това сполучливо, нито една от страните не би трябвало да прави крачки обратно. Не би трябвало да позволяваме непрекъснато връщане към предишното и ходове, които целят еднодневна политическа облага и дълготрайно увреждане на нежните връзки, които построяваме. Република Северна Македония ще продължи промените във всички области, които ще приготвят страната за пълноправно участие в съюза “, сподели Ковачевски.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР