Действащият президент на Черна гора Мило Джуканович, който заемаше високопоставени

...
Действащият президент на Черна гора Мило Джуканович, който заемаше високопоставени
Коментари Харесай

Президентът на Черна гора се кандидатира за нов мандат

Действащият президент на Черна гора Мило Джуканович , който заемаше високопоставени политически постове в адриатическата страна през последните 30 години, даде старт на кандидатурата си за трети мандат на президентските избори идващия месец. Това заяви организация Ройтерс.

Вотът на 19 март ще се организира, в миг когато страната е обхваната от едногодишна политическа невъзможност, белязана от избор на съмнение в две обособени държавни управления и спор сред депутатите и Джуканович за назначението на нов претендент за министър-председател.

През годините Черна гора беше разграничена сред тези, които се самоопределят като черногорци, и тези, които се възприемат като сърби и се опълчват на независимостта на страната от някогашния съюз със прилежаща и доста по-голяма Сърбия.

Длъжността на президента е значително церемониална в Черна гора , само че победа на Джуканович може да провокира предварителни парламентарни избори след президентския избор, защото до момента той е отхвърлял препоръчаните претенденти за поста министър-председател.

Джуканович съобщи, че влиза в изборната конкуренция с желанието да печеля бързо и безапелационно. Черна гора е изцяло парализирана по своя европейски път и тази мъка би трябвало да бъде спряна допустимо най-скоро, уточни той.

Противниците упрекват Джуканович и партията му в корупция, връзки с проведената престъпност и че ръководят страната с към 620 000 души население като тяхна персонална феодална благосъстоятелност.

Държавната изборна комисия към този момент утвърди други двама претенденти за президент - Андрия Мандич от етническата сръбска партия Нова сръбска народна власт и Драгиня Вуксанович Станкович от Социалдемократическата партия.
 Черна гора избира президент на 19 март
Черна гора избира президент на 19 март

След месеци на политическа рецесия в страната
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР