Действащата формула за позволеното застрояване дава дефекти Това, заедно с

...
Действащата формула за позволеното застрояване дава дефекти Това, заедно с
Коментари Харесай

Синеморец: защо строителството по брега продължава?

Действащата формула за разрешеното застрояване дава недостатъци Това, дружно с продължаващата през годините наклонност да се заобикалят закони, разрешава строителство до брега на морето Един от вероятните способи това да се спре е да се обърне внимание на Европейска спогодба за ландшафта, твърди експерт
Колко още може да се строи в Синеморец? Задвиженият общ организационен проект на община Царевец, където попада и селото, предвиждаше застроената повърхност да се усили с 40% по отношение на в този момент. Причината: методът, по който се вършат изчисленията, взимат поради квадратурата на плажовете (само) и считат каква повърхност на човек се пада. Нужната е 8 кв. м. А тъй като Синеморец има два големи плажа и изводът е, че може да се разшири с 40%, просто тъй като там могат да се съберат тези хора.
Действащата формула за разрешеното застрояване дава недостатъци Това, дружно с продължаващата през годините наклонност да се заобикалят закони, разрешава строителство до брега на морето Един от вероятните способи това да се спре е да се обърне внимание на Европейска спогодба за ландшафта, твърди специалист
Колко още може да се строи в Синеморец? Задвиженият общ организационен проект на община Царевец, където попада и селото, предвиждаше застроената повърхност да се усили с 40% по отношение на в този момент. Причината: методът, по който се вършат изчисленията, взимат поради квадратурата на плажовете (само) и считат каква повърхност на човек се пада. Нужната е 8 кв. м. А тъй като Синеморец има два големи плажа и изводът е, че може да се разшири с 40%, просто тъй като там могат да се съберат тези хора.

Така разказва казуса с презастрояването по брега на морето преподавателят в Архитектурния университет (УАСГ) инж. доктор Николай Найденов, който е и цивилен деятел. Проблемът за цялостната липса на ограничения и недействащите в този момент рамки беше разискван по време на форума " Градът на бъдещето, бъдещето на климата ", проведен от организация " Колектив за публични интервенции ".

Не става въпрос единствено за Синеморец - резултатите от неналичието на регулации за това къде и какво може да се строи от години са забележими за всички на всички места по брега. Добрата вест е, че въпросният общ организационен проект на община Царево (ОУП) е спрян след цивилен митинги и новото заданието е доста по-щадящо откъм планувано застрояване. Изсветляването на желанията какво се строи и къде точно един от правилата да се спре с сходни практики. Засега обаче доста общини нямат обществени регистри, което прави задачата много комплицирана. А законите, въпреки и да ги има, постоянно елементарно се заобикалят.
Нови огради са сложени през април в местността " Поляните " в Синеморец, откъдето има панорама към Корабите - две скали, които са измежду най-сниманите забележителности по Черноморието. Фотограф: Ангелина Джаджева Източник: фейсбук група Реклама
Илюстративен е образецът с сграда на 50 метра от местността " Корабите ", която запречва пътя с оградата си. Но строителството и е напълно законно - градежът е разказан като " къща на два етажа и два кабинета с баня " дружно с подпокривно пространство с в допълнение позволение на основния проектант на община Царево.

" Колко губим от строителството по брега? Губят всички хора без притежателите на тези парцели. Те са ги придобили посредством заменки. Продажбата на общински парцели продължава старателно изключително преди локалните избори. Кметът на общината продължава тази наклонност да не ги пази, а да ги продава. Но законът му разрешава, както и общинският съвет ", разяснява инж. Найденов по време на презентацията си.
Колко хора можем да побере плажа? Фотограф: Надежда Чипева По в този момент настоящата формула, в случай че плажът побира 100 ч., а обитаемото място населяват 60 (по статистика за брой поданици и брой заети легла), то значи можем да се разшири с 40 % Но за какво и по какъв начин?
И до момента в който конституцията, Закона за устройство на територията и ред други закони приказват за това какъв брой е значимо да се пазят тези територии, в нормативната логичност липсва норма, закон, тъй че избрани територии да попаднат под превантивна устройствена отбрана. И това е проблем - разрешава се желанието на някои хора да имат вилен парцел на " първа линия " с панорама, да бъде преди всичко, вместо хората в близост да се усещат удобно измежду биологичното многообразие.
Реклама
" Това се случва с общителното подпомагане на локалната власт, както и на държавната в лицето на Регионалната ревизия по околна среда и ДНСК, в това число и на правосъдната власт. Организирано подпомагане на трите управляващи тези безобразия да се случват, въпреки че има отбрани ", изяснява доктор Найденов. Така, за жалост издигнатото към този момент " не може да се пипне ".

Според него е основно в бъдеще да се мисли повече за отбрани от позиция на урбанизирането, като допустимо " избавление " може да е Европейската спогодба за ландшафта (пейзажа), която през 2005 година е утвърдена от българския парламент.
" Конвенцията е последният инструмент, който може да въведем, с цел да си пазим пейзажа ", споделя доктор Найденов. Фотограф: Надежда Чипева
Според нея всяка страна се задължава да одобри принадлежности, целящи запазване, ръководство и/или обмисляне на ландшафта. Което би значело още един чертеж, прибавен в устройственото обмисляне. Мисълта за устройството на териториите, това какъв брой има потребност да се строи в несъмнено обитаемо място и къде не е някаква иновация. Франция е образец за страна, въвела подобен механизъм към всеки Общ организационен проект да се вършат сходни схеми (виж карето).

Тук обаче в последните години е потвърдено, че колкото и закони да има, колкото и нови стандарти да се вкарват, постоянно това не е гаранция, че резултати ще има, когато липсва политическа воля и когато управляващите взаимно оказват помощ на себе си вместо на хората.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР