Девненската компания Агрополихим е крайният получател на товара от 3

...
Девненската компания Агрополихим е крайният получател на товара от 3
Коментари Харесай

Девненският "Агрополихим" е бил краен получател на уреята, превозвана от Vera Su

Девненската компания " Агрополихим " е крайният адресат на товара от 3 хиляди т. карбамид (урея), който транспортира корабът Vera Su, затънал в скалите край местността Яйлата. Това оповестиха от транспортното министерство в отговор на въпроси, заложени от " Дневник ". От компанията, която създава азотни торове, по-късно прецизираха, че няма правилник, който да указва наложително пакетиране на карбамида при превозването му. Подобно изискване съществувало единствено за азотните торове, които трябвало да бъдат складирани и транспортирани в така наречен big bags с съдържимост от 1 до 3 т.

" Това е общоприет тор, който се употребява или за непосредствено наторяване или като съставна част, суровина в течни и сложни торове, сподели изпълнителният шеф на сдружението Красимир Бербенков. Ние сме покупател на товара, само че не сме страна по контракта за транспорт сред продавача и корабната компания. Условието на доставка за нас е CFR и сме пострадали от събитията ".

Търговските взаимоотношения, означени с термина CFR изискват от продавача да транспортира артикули по море до несъмнено пристанище. Разходите за доставка се покриват от продавача, както и застраховката за евентуални вреди от загубата на товара.

Вчера от транспортното министерство оповестиха също, че обстановката към Vera Su, откакто той бе изоставен от екипажа си, се усложнява, защото операторът му Ves Ship Management Ltd не е декларирал желание да назначи нов. В същото време, обратно на декларираното по-рано през седмицата,

корабът не става автоматизирано българска благосъстоятелност

в случай че на борда му се качат български моряци.

От прсслужбата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията прецизираха, че съгласно интернационалните спогодби това може да се случи единствено в случай че корабът бъде зарязан от екипажа си в неутрални води. След това той става благосъстоятелност на страната, чиито моряци първи се качат на него. В случая с Vera Su обаче плавателният съд е изоставен от екипажа си в наши териториални води. Така той може да стане българска благосъстоятелност единствено в случай че притежателят му разгласи процедура, известна в интернационалното морско право с термина " abandon " (изоставяне, от англ.). Към момента това не е реалност, а

българската страна няма интерес да придобие благосъстоятелност върху кораба и товара му

прецизираха от Пресцентъра на транспортното министерство.

От друга страна дейностите на корабособственика подсказвали, че той въпреки всичко има желание да резервира собствеността си върху собствеността си върху кораба, откакто е влезнал в контакт със салвидж компания, която да предприеме дейности по спасяването му. По тази причина в сряда вечерта към него е било отправено писмо - покана да излъчи нов екипаж или да върне на борда остарелия.

" При това състояние

България може да качи на борда на кораба екипаж само с претекста, че избавя българския народен интерес

само че не и, с цел да придобие благосъстоятелност върху него ", гласи информацията от Министерството на превоза.

Според други отговори на въпроси, заложени от " Дневник " по отношение на рецесията към Vera Su от там прецизираха, че съвсем едномесечният период, даден на оператора на кораба да го изтегли от скалите край Яйлата е бил толкоз дълъг, защото включвал четири стадия на работа.

" Първият стадий е оценка на обстановката, обмисляне и обезпечаване с нужните сили и средства, гласи писменият отговор, изпратен от министерството. Вторият стадий е осъществяване на интервенция по снемане от засядане, или избавителна интервенция. Третият е, след снемането на кораба от засядане, да се извършат съответните дейности по стабилизиране, с цел да е в някаква степен в мореходно положение. Четвъртият стадий е приемане на кораба в място за леговище ".

На въпроса,

за какво при първият и несполучлив опит за разтоварване на кораба не е била приложена технологията, утвърдена от Министерство на околната среда и водите

от транспортното министерство дадоха отговор, че това се е наложило заради " щета на машината за пакетиране ". Какво количество от уреята е било разпиляно в морето при последвалото изгребване с драгажна техника не било допустимо да се каже с акуратност. Изсипването на част от товара в морето станало при форсмажорни условия и затова отговорност за случилото се най-вероятно няма да бъде търсена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР