Деветте кръга на мъките в НОИ Изчисляват пенсиите по нова

...
Деветте кръга на мъките в НОИ Изчисляват пенсиите по нова
Коментари Харесай

Помощ, обслужват ме! В регистъра на осигурените лица...

Деветте кръга на тъгите в Национален осигурителен институт Изчисляват пенсиите по нова методика от 1 януари
Регистърът на обезпечените лица не е безукорен и това изяснява част от проблемите, с които се сблъскват в Национален осигурителен институт. В него след 1 януари 1997 година се подават данни от всеки работодател-осигурител и от самоосигуряващите се лица. Те са длъжни ежемесечно да ползват информация за брой отработени дни, заплащане и т. н. За страдание, не всички са били изпълнителни в това отношение в предишното, сега са много по-коректни, признава Мария Колева, началник-сектор " Отпускане на пенсии " в Национален осигурителен институт - Пловдив.

Регистърът на обезпечените лица се поддържа от Национална агенция за приходите поради прекосяването на осигурителните вноски към тях, до края на 2005 година е бил в системата на Национална агенция за приходите.

В Национална агенция за приходите се поддържа и Регистър на трудовите контракти

- всеки подписан и преустановен трудов контракт се записва там. " За времето преди 1997 година беше в действие Законът за Фонд публично обезпечаване, съгласно който всички самоосигуряващи се лица бяха длъжни да записват компаниите си в Национален осигурителен институт и когато стартират, и когато приключват активността си. Не всички са го правили и постоянно попадаме на информация за започване на активност, само че не и за прекъсването. Заради това желаеме осигурителни книжки, а постоянно такива или няма, или не са били заверени ", добавя госпожа Колева.

Голям проблем при пресмятане на пенсиите е, когато работодателят към този момент не съществува. Заради това

През 2005 година се сътвори архивното стопанство на Национален осигурителен институт.

Дотогава прекратяващите активност имаха обвързване да предадат ведомостите си в съответните общини. Но кой ги е предал и каква част от ведомостите е предал, не се знае, коментира процедурата Мария Колева. По настоящето законодателство първо ведомостите се предават в Архивното стопанство на Национален осигурителен институт и по-късно осигурителите се заличават от Търговския указател. Сега всеки застраховател преди изтриване от Търговския указател е задължен по списък да съобщи всички ведомости за всички работещи при него лица. Много осигурители с прекъсната активност преди 2005 година не предадоха ведомостите си в дадения им период в Архивното ни стопанство и има хора, които не могат отникъде да се снабдят с документи за стажа си и губят по 3-4 години от него, коментира тя. Ние в действителност поставяме старания да намерим ведомостите по всевъзможен метод. Ако инцидентно ни кажат къде се намират, по закон може да ги изземем и съхраняваме.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР