Детските ваксини срещу Ковид-19 ще се поставят в 69 пункта

...
Детските ваксини срещу Ковид-19 ще се поставят в 69 пункта
Коментари Харесай

Богдан Кирилов увери: Имаме достатъчно налични ваксини

Детските ваксини против Ковид-19 ще се слагат в 69 пункта у нас. С какви количества разполагаме и какъв е срокът им на валидност?

" Разполагаме с 42 хиляди дози от детската ваксина. Всички родители ще могат да се възползват от тази опция. Има опция да се създадат нови доставки през януари и февруари. Ваксината се получава замразена и се съхранява при минус 90 градуса. Има смяна в характерността - може да се съхранява от 2 до 8 градуса за 10 седмици ", изясни шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов за Bulgaria ON AIR.

В един флакон има 10 дози, за разлика от шестте дози във флаконите за възрастните. Десетте дози би трябвало да бъдат употребявани в границите на 12 часа. Винаги има риск някое от записаните деца да не пристигна и да бъде изгубена някоя доза, означи той.

А дозата в педиатричната ваксина е 3 пъти по-ниска от тази за юноши и възрастни - 10 микрограма вместо 30, стана ясно от думите на Кирилов в " България заран ".

Компанията Moderna също е подала документи от клиничните изпитвания и сега ЕМА прави оценка на нейната педиатрична ваксина. Има клинични изпитвания и на медикаменти против Ковид-19 за децата.

" Пациентите в България могат да употребяват и трите позволени все още лекарствени продукта. Очакваме мнението във връзка с първото перорално лекарство, резултатите се проучват. В началото на 2022 година може да има две спомагателни лечебни благоприятни условия ", сподели още Кирилов.

Тази година у нас са били доставени повече от 8 млн. дози ваксини. Към момента има налични над 3 млн. дози, главно от имунизацията на Pfizer, която е и най-прилаганата в България.

Богдан Кирилов увери, че имаме задоволително налични количества. Тези с изтичащ период на валидност се бракуват и унищожават. Около 650 хиляди ваксини са дарени и препродадени. Около 250 хиляди ваксини на Pfizer пък даряваме в идващите дни на Босна и Херцеговина.

" За България беше извънредно значимо да има Народно заседание, което да ратифицира всеки контракт за подаяние и препродажба. Постоянно се прибавя нова информация за бустерните дози. Бустер доза в България се ползва от имунизацията на Pfizer. Много по-висока е успеваемостта по отношение на новия вид Омикрон. Важно е хората със приключен имунизационен курс да си слагат бустер доза ", акцентира той.

Все още не са стартирали доставките на имунизацията на Novavax. Страната ни чака късата характерност на продукта. Доставките ще започват в първото тримесечие на 2022 година Богдан Кирилов не изключи опцията България да съобщи доставка след разбор на наличните количества, с цел да не се стигне до неспособност за използване.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР