Детски лагер в Китен е приютил близо 150 жени и

...
Детски лагер в Китен е приютил близо 150 жени и
Коментари Харесай

Детски лагер в Китен приюти деца и жени, бягащи от Украйна


Детски лагер в Китен е приютил близо 150 дами и деца, бягащи от войната в Украйна. Собствениците въз основата са подготвени да настанят 500 бежанци, само че не могат да се оправят сами с изхранването им.

Юлия е от Харков, тя споделя за пътя си до детския лагер в Китен. „ Събудихме се сутринта с щерка ми, когато започнаха бомрадировките. Беше доста ужасно и избягахме в убежището. На идната заран падна ракета покрай блока, по този начин прекарахме 4 нощи в едно бомбоубещиже. След това в града влязоха танкове и доста стреляха. Взех детето и тръгнахме, само че беше невероятно даже да се измъкнем – на всички места се стреляше. В този лагер сме били няколко лета и ни предложиха да дойдем тук, щерка ми незабавно изиска да дойдем. Качихме се на трен, 8 часа седяхме в затворено купе, тъй като имаше комендантски час. След това тръгнахме и на сутринта бяхме в Одеса, само че и там започнаха обстрелите от морето и ние се качихме на евакуационен трен “, споделя дамата.

Маша от Днепър идва с двете си деца. „ Пътят беше тежък и рисков “, споделя и тя.

Александър Нишански е уредникът на летните лагери. Сам се изтегля със фамилията си в лагера и по-късно стартира да настанява негови съграждани, които лятото са идвали на отмора.

„ 10 години работя в България в тази база. Хората идват, тъй като ме познават, пробват да се избягат “, показва той.

Зам.-областният шеф на Варна Пламен Янев означи, че от през днешния ден се провежда кооординационен център, дружно с доброволците, които оказват помощ за идването на украинските жители.

В лагера чакат още 200 души и в случай че незабавно не им бъде оказана помощ, хората тук надали ще се оправят сами с изхранването и настаняването на търсещите протекция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР