Детски храни и напитки се продават у нас на по-висока

...
Детски храни и напитки се продават у нас на по-висока
Коментари Харесай

Майки установиха: Детските храни тук са по-лоши и скъпи

Детски храни и питиета се продават у нас на по-висока цена и с по-некачествени съставки от еквивалентите им в Западна Европа.

В някои случаи разликите са фрапиращи. Такъв образец е детски сок, продаван в България и Германия, който у нас е 147% по-скъп.

За първи път: откриха фипронил в български яйца

Ядем ли второ качество храни

Такива данни изнесе омбудсманът Мая Манолова, която провела изследването на продуктите. В него са взели участие български майки, живеещи в страната и чужбина.

Изводите от инспекцията удостоверяват тези на изследването на Българската организация по сигурност на храните в края на юни. Тогава бе открито, че доста артикули с идентичен етикет у нас се продават с по-некачествено наличие и на по-висока цена.

" Двойният стандарт в качеството на храните от Европейския съюз е освен дискриминация, а и засегнатост за българските жители и подкопава концепцията на Европейски Съюз ",

сподели Манолова.

Сегашната инспекция обгръща детски шоколади, плодови и газирани питиета.

"Ние направихме лично изследване благодарение на

български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София ,

като сравнихме някои детски артикули - бебешки пюрета, бебешки сокове”, съобщи омбудсманът.

Оказало се, че съставките на някои от тези артикули са „ по-лоши” във разновидностите им, предлагани в София.

„ Някои десерти са с по-малко мляко, по-малко шоколад, с повече рапично олио, а в това време цената на тези артикули е доста по-висока в София”, разкри Манолова.

Тя упорства, че

въпросът би трябвало да се реши с промени в европейското законодателство.

Резултатите бяха изнесени на полемика по отношение на разликите в качеството на храните в Западна и Източна Европа, която приключи с сключване на декларация до Европейски Съюз с искане на единни стандарти.

Двойният стандарт при храните би трябвало да бъде отхвърлен с правилник, в който ясно да се каже, че на общия европейски пазар съставките на един и същи артикул би трябвало да бъдат единни, съобщи и земеделският министър Румен Порожанов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР