Децата трябва да са в безопасност навсякъде, включително и онлайн.

...
Децата трябва да са в безопасност навсякъде, включително и онлайн.
Коментари Харесай

”Един педофил може да има 10 фалшиви профила”: Тревожни данни за онлайн тормоза срещу деца

" Децата би трябвало да са в сигурност на всички места, в това число и онлайн. " Такава позиция изрази в предаването " Кой приказва? " по Дарик радиоАнтоанета Василева от Българския център за безвреден интернет.

Онлайн насилието се ускорява и децата не могат да го разпознаят и не знаят по какъв начин да се оправят с него. Това съобщи Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, на откриването на Първата национална конференция " Заедно за безвреден интернет за децата в България ", която се организира преди дни.

По данни на Евростат, единствено 58% от младежите на възраст от 16 до 24 година в България имат съществени или по-добри цифрови умения, което е доста под междинната стойност за Европейски Съюз от 80%.

Тревожните данни за онлайн насилието и фрапантното увеличение на сигналите за онлайн полова употреба и корист с деца, получени от Центъра за безвреден интернет през 2023 година, са част от аргументите за провеждането на конференцията. 2023 година е рекордна и за България като за интервала януари – септември 2023 година

Центърът за безвреден интернет е получил и обработил над 32,000 сигнала за нелегално и нездравословно наличие, което е със 79 % нарастване по отношение на данните за същия интервал предходната година. Над 90 на 100 от случаите са свързани със полова употреба и корист с деца.

" Зад всеки случай на принуждение стои едно дете, едно семейство, което е потърпевшо дали от измами в интернет, дали от педофил, който изнудва детето. Напоследък в мрежата след Ковид интервала има доста подправени профили. Един педофил може да има 10 подправени профила, в това число с друг пол, и с тях да таргитира разнообразни деца ", изясни Василева.

От друга страна, означи тя, децата, изключително в юнушеството, са доста по-склонни да поддържат връзка с непознати в мрежата, когато считат, че това са техни връстници, и това ги слага в риск.

Тя изясни, че в Центъра получават сигналите по два метода -през горещаталиния и консултативнаталиния за онлайн сигурност, която е много желана от родители и учители, коитосе обаждат, когато имат проблем с дете в мрежата. А чат модулъте най-предпочитан от деца и младежи.

" В множеството случаи, когато деца ни потърсят, е тъй като към този момент са в проблематична обстановка ", уточни Антоанета Василева.

Тя изрази съжалението си от обстоятелството, чеданните демонстрират, че макар всички старания, не достигатдо всички деца, които имат евентуален проблем в мрежата.

Като проблем тя очерта, че постоянно децата се притеняват да споделят с родителите си поради евентуалната реакция, която чакат. " Ние родителите не осъзнаваме, че обвинителна реакция прави нещата доста по-лоши за децата. Важно е да ги успокоим, че ги поддържаме и разбираме. Децата търсят решение, когато се извърнат към нас, имат потребност от поддръжка, а не от рецензия и обвинявания ", съобщи Василева.

" Има родители, които дотам се шокират, че споделят на детето " по какъв начин можа да ме посрамиш по този начин ". Ние като възрастни следва да можем по-добре да управляваме тези страсти и да не разрешаваме те да взимат превес над грижата за детето. Това, което се случва в главата на детето ни в такава обстановка, е доста по-страшно от нашия позор ", разяснява Антоанета Василева.

Можете да се свържете с Българския център за безвреден интернет на телефон 124123 и чат онлайн посредством, както ичрез имейл
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР