Деца във военни униформи и с турски знамена участват в

...
Деца във военни униформи и с турски знамена участват в
Коментари Харесай

Австрия затваря 7 джамии и гони имами в битка срещу политическия ислям


Деца във военни униформи и с турски флагове вземат участие в инсценировка на стълкновение във виенска джамия. Сн. Facebook, скрийншот

Австрийските управляващи ще затворят седем джамии и ще експулсират няколко финансирани от чужбина имами като мярка за битка с " политическия ислям ", заяви в петък федералният канцлер Себастиан Курц. " Паралелните общества, политическият ислям и радикализацията нямат място в нашата страна ", съобщи той на конференция.

Решението е стимулирано и с нарушение на правилото на " позитивното отношение към обществото и страната ", сподели Курц. Ще бъдат затворени две джамии в Горна Австрия, една – в Каринтия и четири във Виена.

Решението се базира на признатия през 2015 година закон за исляма, изискващ лоялно отношение на мюсюлманите към австрийските публични правила и правила.

Както заяви министърът на вътрешните работи Херберт Кикл, сега върви инспекция против 40 имами за това дали са нарушили възбраната за задгранично финансиране. За двама от тях е решено да бъдат депортирани, посочи Кикл. От думите му стана ясно, че 60 от общо 260 ислямски проповедници в Австрия са в полезрението на правоохранителните органи. " Но ние към момента сме първоначално (на нашата работа -бел.ред.), добави Кикл.

По думите му общо 150 индивида рискуват да бъдат лишени от правото да останат в Австрия.

Всички 40 проверявани имаме са членове на основаната в Кьолн Асоциация на турските ислямски културни обединявания в Европа ( ATIB), която е обвързвана с турското държавно ведомство по религиозните въпроси (Diyanet).

Австрийският министър на културата Гернот Блюмел съобщи, че ATIB е заобиколила австрийския закон, който не разрешава задграничното финансиране на имамите.

Решението да се ревизира активността на обвързваните с ATIB джамии и имами е взето след извършено следствие на инсценировка на борбата при Галиполи, която Турция печели през Първата международна война. В една от виенските джамии през март се е състоял театър, в който са взели участие деца, облечени във военни униформи. Те марширували, отдавали чест, размахвали турски знамена, а също по този начин изобразявали починали бойци.

Снимки от инсценировката са били публикувани във Facebook, а след бурните рецензии на " националистическия театър " са били свалени.

Австрийските управляващи също така разпускат група, наречена Арабска религиозна общественост, която ръководи шест джамии. Решено е те да бъдат затворени поради информации, че в тях се проповядват салафитски възгледи, сподели министър Блюмел.

Консервативният канцлер Сабистиан Курц, в чието съдружно държавно управление вземат участие националисти, пое ръководството през декември предходната година с обещания за стягане на имиграционния надзор, по-стриктна политика за даване на леговище и битка с политическия ислям.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калин дефинира решението на австрийските управляващи като " антиислямско " и " расистко ". " Решението на Австрия да затвори седем джамии и да депортира имами с глупави оправдания е отражение на антиислямската, расистка и дискриминационна популистка вълна в тази страна ", разяснява Калин в петък.

Австрийското държавно управление неотдавна разгласи проектите си да забрани носене на ислямски забрадки в началните учебни заведения и детските градини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР