Детето-чудо на българския шах е оставено само в Баку, и

...
Детето-чудо на българския шах е оставено само в Баку, и
Коментари Харесай

Нургюл Селимова е сама в Баку заради липса на средства, плаща си с наградата, която ще вземе

Детето-чудо на българския шах е оставено единствено в Баку, и все пак написа историята на българския шах. Нургюл Салимова е сама на шампионата в Баку, Азербайджан, а треньорът ѝ изясни за какво:
" Причината е, че тези шампионати са скъпи. На вечер стаята ѝ коства по 120 $. Липсата на средства. Беше ѝ помогнато от един наш добър другар спонсор, с цел да отиде и да стартира да играе в първия кръг, който е към пет дни. Оттам нататък сама си заплаща с премията, която ще вземе. Това е повода да няма никой с нея там. Когато има триумфи, има доста искащи за фотоси. Когато търсим пари, срещаме безмълвие ", акцентира Живко Жеков.
 
Финансова помощ може да се получава от спонсори, посочи треньорът. " Нургюл е лице на всички. Тя е нашето момиче, което ние сме изпратили там. Българската шахматна федерация тази година не получава финансиране от Министерството на спорта. С персонални средства съумя да отдели 1000 лв. ", разяснява още той.
 
" Партията беше с обрати. Първо преимуществото беше за рускинята. После за Нургюл. После трябваше да се пази за теоретично реми. Не беше елементарно да се отбрани, само че съумя да се отбрани. Предстои тайбрек ", сподели пред Живко Жеков след второто реми с Александра Горячкина от Русия, като добави, че " битката продължава ".
 
Тайбрек на следващия ден ще дефинира новата шампионка в Световната купа по шахмат. Според Жеков не може да се направи прогноза за изхода от финала. " Който има по-здрави нерви, който има повече шанс – той печели. То е като при дузпите във футбола ", добави той.
 
Нургюл Салимова мечтае още веднъж да донесе горделивост за страната ни. Тя няма екип, а с треньора си Живко Жеков от Бургас работи по скайп. Тя е от търговищкото село Крепча и на пет години почнала да бие на шах дядо си, който е народен първенец по кореспондентски шах. Намират й треньор, а разноските за пътуванията й първоначално поемат родителите, които имат два магазина.
 
В България на процедура няма шахматна федерация, тъй като има цели пет. През юли т.г. Световната федерация по шах (ФИДЕ) назначи краткотраен комитет, който да ръководи спорта в България поради свадите сред цели 5 федерации, които се натискат за това.
 
Заради свадите ФИДЕ и ЕСШ изпратиха свои хора в България, с цел да се срещнат с всички страни. На 17 юни е имало обединителна среща, само че представители на БФШ 2022 са я напуснали. Останалите са се навили на обединително заседание на 24 септември под егидата на БФШ 1964 с ръководител Ивета Галунова, някогашен народен представител от " Възраждане ", а след това кандидат-депутат от Българска социалистическа партия.
 
Нургюл още с явяването си на финала завоюва правото да взе участие в шампионата на кандидатите за международната купа, който ще е през април 2024 година в Торонто, Канада. На него ще се явят осемте най-хубави международни гросмайсторки. Победителката ще играе със сегашната международна шампионка за купата през 2025 година
 
През 2015 година Салимова става международна шампионка до 12 години. От 2019 година е гросмайстор за дами и интернационален занаятчия при мъжете. През 2019 година печели златен орден и купата " Най-добро показване " на европейското отборно състезание за девойки до 18 години. Миналата година тя приключи на десето място на европейското за дами, с което си обезпечи място в Световната купа.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР