Десислава Атанасова и Лена Бориславова само на пръв поглед са

...
Десислава Атанасова и Лена Бориславова само на пръв поглед са
Коментари Харесай

Две астрални близначки затягат винтчетата на сглобката в кухнята на властта

Десислава Атанасова и Лена Бориславова единствено на пръв взор са неосъществим тандем

Месец и половина откакто кабинетът “Денков ” се закле, (Не)коалицията - по определението на Бойко Борисов, последователно съумя да откри везните си в равновесно състояние. Е, от време на време леки недоразумения или тежки думи ги накланят ту към едната, ту към другата групировка, само че общо взето, към този момент сглобката - по определението на Лена Бориславова, не наподобява пред строшаване, написа.

Невидимо за необятната аудитория две дами “завинтват ” болтовете ѝ, тъй че да не се разпадне механизмът на споделената власт. И инцидентно или не, и двете освен са зодия Везни, а са и астрални близначки.

Десислава Атанасова и Лена Бориславова са родени на 8 октомври, тъкмо през едно десетилетие. И двете са юристки. И двете са дами, след които сътрудниците им постоянно извръщат глава, въпреки че несъмнено са мъжки девойки в политиката. Платили са си цената за това. Еманципация е измежду думите, които ги разказват. Както и мощна, доста мощна упоритост.

Освен това несъмнено са устати, биха добавили депутатите, които добре познават характера и маниера на работата на двете устремени към задачите си дами. И не просто са, меко казано, речовити, а и са от оня вид съперници, които могат да те изкарат от кожата със своето говорене.

Но това, че куп политици - и свои, и непознати, ги намират за огромни дразнители, не проличава да визира самите Лена и Десислава. Защото те знаят цената си и тежестта на думите, могат добре да си служат с тях и да си разрешат да ги насочват към който са решили. Най-вече тъй като позицията им го разрешава - и Атанасова, и Бориславова през последните близо две години станаха самобитни говорителки на своите партийни водачи.

Дясна ръка - от време на време в мека ръкавица, различен път напълно не, техен рупор, делегат, медиатор, комуникатор.

По отношение на Десислава Атанасова това пролича ясно на договарянията на ГЕРБ по първия и втория мандат след изборите този април, а и след предходните четири вота. Без значение какъв беше форматът, неизменим участник, даже модератор в тях бе госпожа председателката на парламентарната група.
 Шефката на групата на ГЕРБ дискретно бди за делата в пленарната зала. Тя координира и общите дейности със съуправляващите от Политическа партия, фотография: 24 часа
Ролята на Бориславова към този момент не е по този начин забележима, както беше при появяването в политиката на “Продължаваме Промяната ” и през месеците, когато Кирил Петков бе министър председател. Тогава всички бяха уверени, че младата юристка управлява в действителност страната - от министър-председателя през депутати и министрите та чак до спецслужбите.

Днес все по-рядко бременната някогашна шефка на кабинета на премиера Кирил Петков е под прожекторите. Но сигурно продължава да е в играта, което се видя отново около договарянията. При последната среща Атанасова избухна точно тъй като от Политическа партия им пратили Лена - в какво качество, питаше възмутена шефката на групата на ГЕРБ - нали не е народен представител, нито министър.
 Юристката, зодия везни, е член на Харвардската правна и бизнес асоциация, фотография: 24 часа
Не е, само че Бориславова е излъчена от “Промяната ” в преговорния политически екип, стиковащ управническата стратегия, която скоро ще бъде оповестена. Освен това като член на Изпълнителния съвет на своята партия продължава да изготвя огромна част от плановете и законите, работи с депутати по “изглаждане ” на проблематични обстановки в Народното събрание.

Когато Лена Бориславова се отхвърли от депутатското си място броени дни след свикването на 49-ото Народно събрание, имаше правилни и погрешни догадки. Истината е, че тя дискретно бе оповестила на най-близкия кръг за своята бременност. Не показа обаче това обществено, а изясни, че ще се посвети на локалните избори наесен. Което в този момент и прави - основно за общата кандидатура на ПП-ДБ и “Спаси София ” на Васил Терзиев.

Невярното - съгласно оня непосредствен неин кръг, е, че отводът от Народното събрание е бил заради желанието на г-ца Бориславова още веднъж да получи пост в Министерския съвет – така, както беше при четворната коалиция, когато без нейната глоба не минаваше нито едно решение на изпълнителната власт.

Май въпреки всичко е имало и такава опция, само че добре сработилият се тандем на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел академично и по европейски възпитано е отклонил концепцията. Така Лена остава значим основен състезател главно на партийния терен на “Продължаваме смяната ”.

Всъщност случката акцентира и друга специфичност на (не)коалиционното ръководство - това, че сглобката се задвижва по двойки. Водещата е тази на Денков и Габриел, които даже когато партийните им централи люто се скараха предишния месец, не пропуснаха да подчертаят, че двамата се схващат доста добре. Преди това пък, когато още никой не вярваше, че ГЕРБ ще поддържа непознат мандат, а договарянията бяха замразени поради изтеклия запис от съвещанието на “Промяната ”, отново Габриел и Денков сдобриха партиите си.

И в случай че те са първата двойка, то втората по политическа тежест сигурно е на Везните Деси и Лена.

Те не просто навиват болтчетата на сглобката, а задвижват механизма - договарят назначения, проектозакони на парламентарните групи, посредничат, предизвикват, подават имена, предават посланието към съперника, пардон - колегата. Неслучайно двете  си разменят есемеси, с тях точно координират работата на ГЕРБ и ПП-ДБ.  И неслучайно Борисов се извини, когато издаде за тази тяхна връзка. Има неща, които би трябвало да си останат в политическата кухня, само че водачът на ГЕРБ мъчно го умее.

Третата двойка не е в непрекъснат състав, тъй като на терена се въртят няколко играчи. Това са опитните зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов, от една страна, и от друга, съпредседателите на Демократична България Христо Иванов и Атанас Атанасов плюс Никола Минчев и Андрей Гюров от Политическа партия (преди да бъде излъчен за подуправител на БНБ).

На двете дами май е отредена множеството и по-трудоемката работа в “домакинството ” на властта. Ролята им наподобява много тежка и поради йеархията, която очевидно се е открила в този комплициран управнически механизъм. Тъй като решенията се вземат главно на равнище Денков - Габриел плюс водачите, двете десни ръце Атанасова и Бориславова от време на време се оказват в ситуацията от тях да се чака да работят,  без да са предварително посветени във всички елементи.

Бориславова изгуби тази опция с отхвърли да получи пост в Министерски съвет, откъдето изкъсо да следи и управлява процесите. Дори в напреднала бременност, юристката от “Харвард ” държи да остане в тесния кръг, който дефинира политическите решения на Политическа партия, а не просто ги разясняват.

В сходен стеснен кръг на своята политическа мощ от дълго време е влезнала и Атанасова. Като шефка на парламентарната група изнесе борбите на ГЕРБ в последните парламенти, а в този момент е до Борисов в 49-ия, в който той е за първи път народен представител, а Атанасова е измежду ветераните в него.

Въпреки това нейни съпартийци ѝ съчувстват, тъй като от време на време Деси научава по едно и също време с “по-широкия формат ” в ГЕРБ значими планове на държавното управление, за които вицепремиерът Габриел непосредствено е уведомила Борисов. Всъщност министър председателят Денков също непосредствено си приказва както с Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов, по този начин и с водача на ГЕРБ. Все пак  сянката на Габриел едвам ли притеснява мощно Атанасова,  защото острието ГЕРБ мъчно би се разочаровала от сходни обстановки.

Влязла под прожекторите още преди да навърши 30 години - първо като общински консултант в Русе, след това (на 31 г.) като народен представител, Десислава извървя дълъг път в политиката, по който съумя да се поучи от грешките си.

Опитът ѝ като юрист на две русенски лечебни заведения не изглеждаше стабилен на фона на маститите адвокати, които по това време пишеха законите в българския парламент, само че тя настойчиво искаше да навакса. Дълго бе иронизирана поради репликата си, че е “тежката артилерия ” и по тази причина поема поста здравен министър (март 2012 - март 2013). Но през последните две години към този момент никой не си разрешава да гледа на Атанасова със снизходителна усмивка. И тъй като тя се научи на законодателство, и тъй като е индивидът, който за един час пленарно време съумява да координира всички групи, когато би трябвало да се прокара значимо решение на Народното събрание. Когато Гешев разгласи, че е звънял на жена от ГЕРБ, сама Деси се изправи пред тв камерите да разгласи, че е говорила с ядосания основен прокурор. Репутационно не пострада, тъй като постъпи мъжки.
 Преди Мария Габриел да бъде номинирана за министър-председател с мандата на ГЕРБ, а след това да стане вице и предстоящ ротационен министър председател в кабинета “Денков ”, Десислава Атанасова водеше договарянията и бе дамата с най-голяма власт в партията. Сега се постанова да остава на втори проект, въпреки постоянно да е паралелно до водача Бойко Борисов
Не се отхвърля и Бориславова, която също като Атанасова влезе в политиката на 30 години, а през октомври ще стане на 34. Тя заплати тежка цена поради сюжетите с парапетите, писаните от нея закони по метода “проба-грешка ”, залитането си по свръхконтрол върху делата на партията и персонално на съпредседателя ѝ Кирил Петков. Оттегли се от депутатските банки, само че остана вярна на своите по метода, по който тя го схваща. Лена несъмнено предизвика и нервира с постовете си в обществените мрежи. Но я четат и тези, които ѝ симпатизират, и другите, които виждат в нея неточност на растежа и положителното образование.

Въпреки че си остават непримирими съпернички и макар огромните разлики сред образованието, пътя, даже визията им и политическото време, което ги сътвори, двете астрални близначки имат много общо. Остава да забележим ще издържи ли везнишкият тандем, когато локалните избори наесен напълно нажежат пристрастеностите, а Бориславова към този момент ще е родила своята дъщеричка. И ще има ли кой тогава да натяга винтчетата на сглобката.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР