Десетки силистренци намират спасение във водите на река Дунав в

...
Десетки силистренци намират спасение във водите на река Дунав в
Коментари Харесай

Въпреки забраната: Силистренци се къпят и плажуват на Дунав

Десетки силистренци намират избавление във водите на река Дунав в горещите дни, макар че има кметска възбрана за къпане в реката.

Любимото място за плажуване и къпане на живеещите в Силистра е до драгажното дружество " Поларис ". Хората идват, макар че още през април общината издаде заповед, с която се не разрешава къпането в Дунав.

„ Този пясък го няма на никое място, дори на морето го няма този пясък. Мои сътрудници, които са били спасители на морето, споделят, че тук имаме същинско знамение. Но нямаме нито легализиран плаж”, споделя Пламен.

„ Тук сме всяка неделя, с кучетата, с цялото ми семейство. Нашите са ми разправяли, че е имало понтонен басейн долу на върбите, само че не го помня, те са ходили като млади”, прибавя различен плажуващ.

Пенчо Великов е израснал край реката, плувен активист, избавител и учител по водни спортове. Той добре си спомня плажовете от предишното - още от 60-те години на предишния век.

„ Най-старият плаж в Силистра беше при ресторант " Дунав ", т.е. където е в този момент комплексът Дръстър ", споделя той.

В околните румънски градове на Дунав има плажове. Но за силистренци е недопустимо да живеят край огромната река и да не могат да плажуват на нея. Повечето хора в района са с ниски приходи и не могат да си разрешат да вървят и на море.

От общината показват няколко аргументи, с цел да не може да бъде построен плаж на Дунав.

Основната причина са многочислените сектори с неочаквани дълбочинни водовъртежи и непостоянното дъно по крайбрежието. Освен това обезпечаването на спасители, здравно лице и други чиновници е финансова тежест, която локалната хазна не може да си разреши.

И не на последно място – Дунав е граница, под юрисдикцията на страната и има нормативни ограничавания за насърчаване на действия.

Докато се откри решение на казуса, силистренци ще продължат да употребяват богатствата на Дунава, въпреки и в нарушаване на възбраните. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР