Десетки националисти се събраха в центъра на София, за да

...
Десетки националисти се събраха в центъра на София, за да
Коментари Харесай

Протести и политически декларации не спряха Луковмарш и през 2018 г.

Десетки националисти се събраха в центъра на София, с цел да почетат паметта на ген. Христо Луков. Т.нар Луковмарш обичайно провокира остри полемики, тъй като с изключение на воин от Първата международна война, убитият от комунисти военачалник е упрекван в антисемитизъм и пробутване на концепциите на Третия Райх у нас.

Сред участниците обичайно има облечени в униформи извънредно десни деятели с факли в ръце.

Тази година в шествието се включиха националисти от Германия, Швеция, Чехия и Естония.

По-рано денем антифашисти, леви деятели и правозащитници организираха контрашествие под надпис „ Без нацисти по улиците ни!”.

Минути преди началото на Луковмарш пък посолството на Съединени американски щати у нас осъди почитането на паметта на ген. Луков. „ Посолството на Съединени американски щати в България е натъжено и загрижено от проявата на назадничавост, намерила израз в провеждането на Луковмарш. Генерал Христо Луков е покровител на нацизма, който проповядва омразата и несправедливостта, а не човек, заслужаващ уважение”, показват от дипломатическата задача.

Правителството в лицето на зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова също се оповестиха срещу Луковмарш, а декларацията на Българска социалистическа партия по тематиката провокира скандал, тъй като в нея, с изключение на осъждането на шествието, имаше и откъс, извиняващ Народния съд след 9.9.1944 година

Вътрешна македонска революционна организация се разграничиха от организацията на Луковмарш, само че преди дни общинският консултант Карлос Контрера в просторен текст отбрани провеждането му.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР