Десетки компании във Великобритания започнаха дейност на четиридневна работна седмица

...
Десетки компании във Великобритания започнаха дейност на четиридневна работна седмица
Коментари Харесай

Във Великобритания пробват четиридневна работна седмица без промяна в заплатите

Десетки компании във Англия започнаха активност на четиридневна работна седмица без понижено възнаграждение на личния състав, откакто пандемията накара мениджърите да премислят метода си към работата в офиса и отвън него. Около 70 компании с повече от 3300 служащи тази седмица ще стартират шестмесечен опит, с цел да ревизират дали смяната ще докара до загуба на успеваемостта на работа.

"

Няколко компании като софтуерната WANdisco и онлайн банката Atom към този момент са приложили сходни схеми с вярата, че по-малкото работни дни ще покачат продуктивността във времето, когато хората са на работа, и ще покачат морала на личния състав, оповестява Financial Times.

Проектът, който се смята за най-големия еластичен работен опит от този тип, се провежда от групата 4 Day Week Global дружно с мозъчния концерн Autonomy и откриватели от Cambridge, Oxford и Boston College. Autonomy организира сходни проучвания в Исландия от 2015 до 2019 година в подпомагане с исландската Асоциация за устойчива народна власт (Alda), които потвърдиха, че съкратената работна седмица (по брой часове) води до по-висока или идентична продуктивност, както и до по-ниски равнища на стрес.
Реклама
Началото на опита във Англия идва след реакция на някои шефове против опцията за гъвкава работа. Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск предходната седмица сподели на чиновниците си, че би трябвало да се върнат в офиса за най-малко 40 часа седмично, потвърждавайки, че от това зависи водещата позиция на компанията.
Разнородни компании
Компаниите, които са се записали за схемата, варират от просветителни и консултантски компании до банки, ИТ компании, търговци на дребно и такива за набиране на личен състав. Всяка от тях разрешава на откривателите да мерят въздействието върху продуктивността и благосъстоянието на служащите, както и върху околната среда и равенството сред половете в офиса. Подобни стратегии се чака да стартират по-късно тази година в Шотландия и Испания.

Джо О`Конър, основен изпълнителен шеф на 4 Day Week Global, счита, че Обединеното кралство е " на гребена на вълна от международна инерция зад четиридневната седмица ". Според него от ден на ден компании признават, че " новата граница на конкуренцията е качеството на живот и че понижените работни часове дават на някои конкурентно преимущество пред останалите на пазара ".

Изследователите ще прегледат по какъв начин чиновниците реагират на спомагателен почивен ден, измервайки фактори като стрес, задоволеност от работата и живота, здраве, сън, потребление на сила и пътешестване.
Реклама
Според Ед Сийгъл, основен изпълнителен шеф на Charity Bank, която взе участие в пилотния план, пандемията е повода за преосмислянето на метода на работа. " Концепцията от XX век за петдневна работна седмица към този момент не е най-подходящата за бизнеса от XXI век ". " Ние твърдо имаме вяра, че четиридневна седмица без смяна в заплатата или компенсациите ще сътвори по-щастлива работна мощ и ще има еднообразно позитивно влияние върху продуктивността на бизнеса, преживяването на клиентите и нашата обществена задача ", споделя той.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР