Десетки жители и гости на община Мездра отбелязаха 109-та годишнина

...
Десетки жители и гости на община Мездра отбелязаха 109-та годишнина
Коментари Харесай

Мездра чества Деня на Независимостта

Десетки поданици и посетители на община Мездра означиха 109-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Млади и остарели се събраха на централния площад „ България “, с цел да се насладят на тържественото отбелязване на празника.
В началото на програмата Светла Дамяновска, гл. специалист „ Култура и художествена изложба “ напомни исторически обстоятелства за паметната дата.
Под звуците на Химна на Република България кметът на община Мездра инж. Генади Събков издигна националния байрак. В словото си инж. Събков заключи, че посредством Акта на Независимостта на България е бил дефинитивно свален духовният фес от лицето и главите на всички българи.
„ Нека през днешния ден се поздравим с хубавия празник, да си спомним историческото значение на този ден и да помним, че свободата и независимостта доста мъчно се получават, а елементарно се губят. И дано не позволяваме в душите си чуждопоклоничеството и подражанието на нехарактерни за националната ни еднаквост модели и идеали. Защото измяната стартира от лъжливо блестящата непозната реалност и от равнодушието пред проблемите на личната ни страна. Нека се назоваваме българи, с горделивост и религия в положителното бъдеще на Родината ни, с цел да бъдем почтени за предците си – тези, които извоюваха, утвърдиха и отстояваха правото на страната ни да носи името си и пълноправно да владее териториите си на континента Европа “, сподели още инж. Събков.
Тържеството за отбелязване на Независимостта на България приключи с осъществявания на ученици на Центъра за поддръжка за личностно развиване /ЦПЛР/ с живописен началник Анета Петкова. Млади рецитатори от ЦПЛР с живописен началник Соня Цекова показаха стихове, отдадени на България. Красотата на българския фолклор беше показана посредством осъществяванията на Женски национален хор към НЧ „ Просвета-1925 “- Мездра с живописен началник Юлияна Антимова
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР