Десетки хора са се събрали за благословия в църква, стиснали

...
Десетки хора са се събрали за благословия в църква, стиснали
Коментари Харесай

Църква и полуавтоматични оръжия - взривоопасен коктейл в Пенсилвания

Десетки хора са се събрали за благословия в черква, стиснали в ръка своето полуавтоматично оръжие: любопитна панорама, която обаче по самобитен метод илюстрира пропастта в Съединени американски щати сред бранителите на свободата да си въоръжен и последователите на по-строгия надзор върху оръжията.

Такава картина разказва Франс прес в преписка от Нюфаундленд, градче от селските региони на щата Пенсилвания в американския Изток, където 68 % от популацията е гласувало за Доналд Тръмп през 2016 година

Това обаче не е коя да е черква, а Църквата на светилището (разклонение на Обединителната черква, по-известна като сектата на Мун), ръководена от Хьон Джин-мун, дребния наследник на свещеник Мун, умрял през 2012 година

Хьон Джин-мун - хомофоб и непосредствен до твърдата десница съгласно правозащитната организация " Садърн повърти ло сентър ", наблюдаваща екстремистките групировки - проповядва вяра, сплотяваща оръжия и молебствия: той идва на церемонията, съпроводен от трима въоръжени мъже в камуфлажни облекла и постоянно води предаване в Ютюб, следено от към 2000 клиенти, с полуавтоматична пушка AR-15 пред себе си.

В събота той провежда вечеря " в символ на признателност към президента Тръмп ", приходите от която бяха за американската асоциация на притежателите на оръжия " Гънс оунърс фаундейшън ".

Последователите на тази Църква са надалеч от тълпите, които събираше Мун в апогея си през 70-те години на предишния век. В неделите Църквата на светилището се посещава от към 200 души плюс непостоянен брой вярващи, основно в Корея или Япония, които наблюдават церемониите по интернет, както сподели един от висшите й представители Тим Елдър.

В сряда Църквата провежда групова женитба, които Мун старши толкоз обичаше. Само че с изобретение - синът насърчи участниците (около 500 души) да показват волята си да защитят фамилията и религията си, носейки полуавтоматично оръжие от вида AR-15 - с празен пълнител и спуснат предпаздител.

Църква или военизирана организация?

Отдавна плануваната гала се падаше тъкмо в деня, когато гимназистите от Паркленд, щата Флорида, се върнаха още веднъж в учебното заведение си, 15 дни откакто някогашен възпитаник, въоръжен с AR-15, умъртви там 17 души.

Напълно законната гала можеше да мине неусетно, само че заради дебатите за оръжията, възобновени от нещастието, близкото начално учебно заведение остана затворено за деня. Десетина души стачкуваха пред църквата с плакати с текст: " Боготворете Бог, а не оръжията " или " Бог не благославя оръжията ". Събитието беше отразено от няколко телевизионни камери.

Колкото и маргинална да е тази религиозна общественост, мнозина от нейните почитатели считат, сходно на доста американци, че тези драми не оправдават приемането на по-строго законодателство.

" За страдание, в огромна част от света хората наподобява мислят, че единствените, които би трябвало да имат оръжие, са тези, които ни ръководят ", изяснява Андрю Кеслър, юрист, пристигнал с пушка AR-15, купена преди няколко месеца.

" Не считам, че е потвърдено, че в случай че има по-малко оръжия, ще има по-малко принуждение ", споделя той.

Кеслър, който от дълго време е ловец, споделя, че е почнал " да гледа по-благосклонно на притежанието на оръжие " точно в тази Църква, трансформирала оръжията в знак " на суверенитета " на своите вярващи.

Джон Пол Харис от прилежащия град Скрантън, носи шапка на Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие. На 68 години той е " горделив доживотен член " на авторитетното американско оръжейно лоби.

" Надявам се в никакъв случай да не ми се постанова да употребявам оръжие против човек, само че в тази страна на всички места, където законите за оръжията са най-стриктни, престъпността е най-висока ", акцентира тай.

С култа си към оръжията Църквата на светилището на моменти наподобява като военизирана организация.

" По създание ние имаме вяра в една мирна полиция, в мирна милиция ", удостоверява един от доброволците, помагащи по време на церемонията, Кайл Тофи. " Просто би трябвало да сме съсредоточени върху Бог, когато сме въоръжени ", споделя тойпред Франс прес.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР