Десетки хора от цялата страна се събраха на протест пред

...
Десетки хора от цялата страна се събраха на протест пред
Коментари Харесай

Протест на пчеларите: Оставка за всички, позволили вноса на мед от Украйна

Десетки хора от цялата страна се събраха на митинг пред Министерството на земеделието с искане за прекъсване на вноса на мед от Украйна и трети страни.  Пчеларите желаят оставка за всички, разрешили вноса на мед в България.

" Няма ли пчели, няма и мед ", " Искаме обективна цена за пчелните артикули ", са единствено част от настояванията на стачкуващите.

Министърът на земеделието Кирил Вътев излезе измежду протестиращите пчелари и прикани да бъдат излъчени хора, които да влязат на диалог с него в Министерството на земеделието.

" Изпращаме до Брюксел претенции във ваша изгода. Това вършим, а това е незабавно " , заяви той пред протестиращите хора.

Протестиращите излъчиха контактна група от шест души, която влезе на диалог със земеделския министър.

Димитър Вангелов, пчелар от бургаския район, сподели, че настояванията на протестиращите са за съответни ограничения на страната за справяне с цената за кг мед, която е 3,20 лева

" Тя е безусловно незадоволителна да си покрием разноските, пък камо ли да си устояваме фамилиите. Това е – желаеме страната да направи нещо съответно, с цел да поправяме тази цена. Или да ни компенсират, или да оправят цената по някакъв метод ", съобщи той.

Пчеларят изясни, че цената се дефинира заради това, че се внася украински мед на 3,10 лева за кг, или това е 3 200 лева на звук.

" Или да се оправят с това, или да ни компенсират посредством дотации. Да, аз намерено го споделям, тъй като ние към този момент изнемогваме. Осигуровки, разноски, какво остава да си устояваме фамилиите. Работата и горивата не ги считам ", означи той.

Мъжът прикани пчеларите в цяла България да се обединят. Вангелов акцентира, че всеки един от протестиращите има по една или две работи, с изключение на пчеларството. " Пчеларството е занимание за нас. Така се явява, то е занимание, и то доста скъпо занимание. Ако не работя някъде другаде, не мога да си устоявам фамилията. От 2 година не съм продавал мед. Не съм си плащал от 2 година осигуровките. Ако се занимавам единствено с пчели, аз съм изгубен ", показа още пчеларят.

Явор Димитров, пчелар от Добрич, изясни: " Нашите претенции, отправени към Министерството на земеделието, съответно към министър Вътев, са на първо време да бъде преустановен вносът на пчелен мед основно от Украйна. Разбираме от нашите сектори, че има импорт и от трети страни. Това е основната ни причина да сме тук, тъй като не можем да продадем нашата продукция, която ние сме произвели. "

Той уточни, че има сътрудници пчелари, които имат застояла продукция от предходната година в складовете. " Няма по какъв начин ние да свързваме двата края " , сподели още Димитров, като разгласи, че всеки би трябвало да има заплащане за своя труд, по тази причина и са тук, с цел да защитят своята позиция. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР