Десетки хиляди в различни градове на Алжир призоваха вчера президента

...
Десетки хиляди в различни градове на Алжир призоваха вчера президента
Коментари Харесай

Хиляди излязоха на протест в Алжир срещу президента. Има ранени и арестувани

Десетки хиляди в разнообразни градове на Алжир приканиха през вчерашния ден президента Абделазиз Бутефлика за подаде оставка - по време на най-големите антиправителствени демонстрации в страната от Арабската пролет преди осем години, съобщи Ройтерс.

Протестите бяха най-вече мирни, само че след разотиването на множеството хора вечерта избухнаха конфликти сред служители на реда и групи протестиращи младежи покрай президентския замък.

По публични данни са ранени 56 служители на реда и седем стачкуващи. През деня полицията е арестувала 45 души, петима от които се пробвали да нахлуят в първокласния хотел " Ел Джазаир ". Според локални медии по време на митингите в столицата 60-годишен мъж е умрял от сърдечна офанзива.

Демонстрациите срещу проектите Бутефлика, който през днешния ден навършва 82 години, да се кандидатира за пети мандат на изборите през април, започнаха преди седмица, само че вчерашните бяха най-масовите.

Националната телевизия за първи път от началото на протестното придвижване през вчерашния ден стартира вечерните си вести с фрагменти от демонстрациите денем, въпреки и без да загатва за петия президентски мандат, наблягайки мирния им темперамент, отбелязва Франс прес. Що се отнася до събитията в столицата, малкия екран загатна за " вълнения ", които са принудили полицията да употребява сълзотворен газ.

Миналата седмица управляващите оповестиха, че президентът ще пътува за Женева за неуточнени медицински проучвания, въпреки че нямаше публично удостоверение, че е отпътувал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР