Десетки хиляди сърби излязоха на протести срещу насилието с огнестрелно

...
Десетки хиляди сърби излязоха на протести срещу насилието с огнестрелно
Коментари Харесай

Хиляди сърби излязоха на протест срещу насилието след двете масови стрелби

Десетки хиляди сърби излязоха на митинги против насилието с огнестрелно оръжие в столицата Белград и в още един град след от предходната седмица.

Събралите се протестиращи желаеха оставката на висши държавни чиновници и закриването на вестници и телевизионни канали, които съгласно тях предизвикват насилието. На демонстрацията " Сърбия против насилието " се събраха представители на всички политически сили в страната. Те са предизвикани от двете всеобщи стрелби предходната седмица, при които за по-малко от 48 часа бяха убити 19 души, измежду които и 8 деца в начално учебно заведение.

Повече от 10 хиляди жители минаха в безмълвие и се събраха пред Народното събрание на страната, след което минаха по улиците на Белград. Хиляди хора се събраха и в северния град Нови Сад, където протестиращите хвърляха цветя в река Дунав, която тече към столицата.

" Ние сме тук, тъй като не можем да чакаме повече. Чакахме прекомерно дълго, мълчахме прекомерно дълго, обръщахме си погледа встрани прекомерно дълго. Искаме безвредни учебни заведения, улици, села и градове за всички деца ", съобщи пред тълпата Марина Видоевич, учителка в начално учебно заведение.

Протестиращите желаеха и оставката на редица високопоставени чиновници, в това число на министъра на вътрешните работи и на ръководителя на сръбското разузнаване. В неделя пристигна и - от поста си се отдръпна министърът на образованието.

Президентът на Сърбия Александър Вучич подлага на критика демонстрациите, като упрекна опозицията, че е " безлично зло ", което се възползва от националната покруса, с цел да прокарва личните си ползи. Той съобщи, че е подготвен да ревизира поддръжката за своята партия на предварителни избори. Следващите постоянни парламентарни избори би трябвало да се проведат едвам през 2026 година

Опозицията също по този начин упорства да бъдат свалени от ефир риалити излъчвания, известни с това, че предизвикват насилието, както и да бъдат неразрешени проправителствените вестници, които постоянно разпалват напрежението с груби публикации, ориентирани против политическите дисиденти.

След двете всеобщи стрелби Вучич даде обещание да " обезоръжи " Сърбия с упорит проект, който има за цел да сложи нови ограничавания върху притежанието на оръжие.

Според изследователската група Small Arms Survey Сърбия има най-високото равнище на владеене на огнестрелни оръжия в Европа, като към 39% от популацията има такива.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР