Десетки българи се оказват въвлечени в масови измами в платформа

...
Десетки българи се оказват въвлечени в масови измами в платформа
Коментари Харесай

Как телефонният ви номер може да служи за онлайн измами, без да подозирате

Десетки българи се оказват въвлечени в всеобщи измами в платформа за свободна търговия в интернет. Това се случва, откакто с телефонните им номера се основават подправени профили в чатове .
В един от случаите е употребен телефонен номер на 11-годишно момче, с който е основан профил в чат приложение. Така се реализира връзка посредством номерата на нищо неподозиращи хора. Целта: източване на банкови карти и закупуване на артикули.

Стотици, в случай че не и хиляди са към този момент потърпевшите у нас от опитите за измами през интернет платформа за свободни продажби, демонстрира следствие на „ Хоризонт “. Въпреки апелите на Министерство на вътрешните работи в лицето на Главната дирекция за битка с проведената престъпност, хората не престават да дават данни за банковите си карти при продажба или покупка на артикули онлайн . Така съвсем всеки ден у нас има ужилени от измамниците, най-много с дребни суми. В социалните мрежи има разнообразни Facebook групи, участниците в които споделят своя горчив опит - били са жертви или очевидци на опити за машинация.

Най-често нещата стартират с безобидна публикация на стока, пусната в платформа за онлайн продажби. Следва диалог с възможен купувач чрез едно от известните чат приложения. Кандидатът за покупката обаче държи да заплати не при доставка с пощальон а посредством банка . И изпраща линк, на който би трябвало да бъдат въведени данните на банковата карта на продавача. Линкът, естествено, е подправен, а резултатът от всичко това е източване на парите от картата .

Това в действителност е най-масовата машинация у нас в последните месеци, която се прави от чужбина . Пострадали настояват, че най-често създателите на сходни измами са в Руската федерация или Украйна. 

 Снимка: Ани Петрова

С нас се свърза млада лекарка от Бургас, която сега учи за компетентност. 

„ Пуснах публикация на мои маратонки, които са носени няколко пъти. Публикувам тази публикация. След половин час някъде, напълно бързо (явно тези хора непрекъснато преглеждат разгласи, дали си нов клиент, с нова регистрация). Въпросната госпожа се свърза с мен с готовност да закупи тези маратонки. Каза ми, че има алтернатива доставка – тя внася сумата за тези маратонки посредством електронно банкиране и аз би трябвало да дам номера на картата, на която да получа средствата “, споделя младата жена.

Мнимата купувачка уверила, че ще направи заплащане, след което ще изпрати линк, който го удостоверява.

„ Изпраща ми линк, аз разтварям – изобщо не можеш да различиш, че това не е страница от настоящия уебсайт. Това, което се искаше от мен: да потвърдя това заплащане и да дам номерата – знаете, дебитните карти начело имат един дълъг номер и откъм гърба имат трицифрен номер . Трябваше да въведа тези данни. Трябваше да получа смс-код, който да въведа, с цел да се реализира това заплащане. Обаче този въпросен код не го получавам на телефона, не мога да го въведа. И от забавянето на този код към този момент се усъмних, че съм позволила груба неточност . “

Хубавото в тази ситуация било, че картата била нова, а в нея нямало никакви средства. „ Не съумяха да ми вземат нищо . “ Жената блокирала картата.

В едната от групите на потърпевшите от този вид престъпление в обществените мрежи има публикувани десетки номера, от които измамниците се обаждат на жертвите си през чатове. Оказва се, че това са съществуващи и действителни телефони на български жители, които даже не подозират, че през номерата им се правят измами .

Това става след регистрация на номера в платформа за чатове, без клиентът да разбере. Профилите във чатовете, посредством които се мами са нормално на млади дами, а фотосите им са свалени от съветски порно уеб сайтове или такива за запознанства за възрастни. Единият от профилите е на името на Екатерина. На посочения номер, който се употребява за източване на банкови карти обаче дава отговор действителен български пенсионер . Разказва, че постоянно му се обаждат хора и допуска, че някой прави измами с неговия телефонен номер. Но не знае по какъв начин. Не е подал и сигнал в полицията.

Още по сериозен е казусът на четвъртокласник от български град също станал част от лъжливите схеми без да знае. Номерът на момчето е оповестен още веднъж отстрани в платформа за чат на жена под името Елена . А консуматори настояват, че и от този номер се правят измами с банкови карти.

Беше телефон с копчета. Жена ми гледа, че вайбърът му е на линия, пък телефон с копчета няма вайбър . И му написа – какво правиш, по какъв начин си. Съответно се дава отговор – мамо, изнасилват ме, апелирам те, помогни ми, други нелепости – ще ме вкарат в болница, ще ме пребият. Тя незабавно почва да звъни на вайбър и й затварят. Тя знае, че сега не му е деен вайбърът. Оня ден негово приятелче му звъни и го пита какви са тия нелепости, дето му е писал на вайбъра… “, споделя бащата на детето.

Сред профилите, които се употребяват за машинация, има даже и подобен на полицайка - Жасмина Жабраилова, и оповестен български мобилен номер, който не е нито на чиновник на Министерство на вътрешните работи, нито на жена.

 Снимка: БГНЕС

, че зад този тип всеобщи измами у нас стоят незаконни групи от чужбина. Комисар Владимир Димитров, шеф на Отдела за битка с киберпрестъпленията в ГДБОП прецизира, че това са незаконни групи, профилирани тъкмо в този тип компютърни измами – посещават свободни платформи и от свободно налични разгласи, без да се записват, вземат телефонните номера .

Странното е, че на добър български се оправят . Уговарят се с индивида, който продава стоката, пращат му линка. Човекът, заради своята неинформираност, доверчивост и други свои качества последва линка, дава непринудено своите данни и хакерите пазарят с тези данни скъпа техника. “

Най-масовата машинация напоследък е това , безапелационен е комисар Димитров.

Експерти настояват, че в сходен случай най-сигурният вид е човек да подаде сигнал в полицията и да смени телефонния си номер.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР