Десетилетието на бавен прогрес към равенство между половете доведе до

...
Десетилетието на бавен прогрес към равенство между половете доведе до
Коментари Харесай

В службата: Жените ще са равни на мъжете чак след два века


Десетилетието на муден напредък към тъждество сред половете докара до все по-разширяваща се бездна сред мъже и дами, демонстрира настоящ отчет на Световния стопански конгрес (СИФ), представен от БГНЕС. Според данните при развиване с актуалните темпове ще са нужни цялостни 100 години, с цел да се реализира изцяло тъждество сред двата пола. Не по този начин обаче стоят нещата във връзка с работата, където ще трябват 217 година за изравнение. Това съставлява нарастване спрямо предходни години. През 2014 година бяха нужни 80 година, а през 2016 година – 170 години.

Въпреки това от СИФ показват, че през последните години се вижда забележителен напредък във връзка с някои аспекти на равенството сред половете като обучение и опазване на здравето. Световната наклонност обаче е за придвижване обратно, изключително на работното място, където мъжете и дамите не се чака да бъдат равноправни преди 2234 година

" Десетилетието на муден, само че непрекъснат напредък за възстановяване на равенството сред половете завърши през 2017 година, като пропастта сред мъже и дами се уголемява за първи път, откогато е оповестен първият Световен отчет за неравенството на СИФ през 2006 година ", се споделя в текста, съобщи бТВ.

Годишният отчет на основаната в Женева организация наблюдава разликите сред половете в четири съществени области – обучение, опазване на здравето, стопански благоприятни условия и политическо овластяване.

Преди една година от СИФ пресметнаха, че ще са нужни 83 години за цялостното затваряне на пропастта сред половете. Оттогава обаче непрекъснатия прогрес на дамите в области като обучение, опазване на здравето и политическо посланичество стопира и за четвърта поредна година равенството на работното място изостава.

Още по-назад от него е политическото посланичество, като сега дамите съставляват едвам 23% от личностите, взимащи политически решения. Това обаче е и сферата с най-голямо развиване през последните години. По този индикатор дамите ще би трябвало да чакат 99 години, с цел да се изравнят с мъжете.

Трябва да се означи, че обстановката сред половете варира според сред обособените райони на света.Така да вземем за пример страните от Западна Европа могат да затворят пропастта сред половете за 61 години, а страните от Близкия Изток и Северна Африка – за 157 години.

Според данните на СИФ предстоящо най-добре се показват скандинавските страни. На първо място е Исландия, следвана от Норвегия и Финландия. На четвърто място е източноафриканската страна Руанда, а пета – Швеция.

България се показва релативно добре. Страната ни се подрежда на 18-то място от 144 страни, с резултат над междинния от 0,756 от 1. Най-лошо показване имат Сирия, Пакистан и Йемен, които са на дъното на класацията.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР