Десет от най-защитените гори в света вече са нетни производители

...
Десет от най-защитените гори в света вече са нетни производители
Коментари Харесай

Някои от най-защитените гори в света вече отделят въглерод, вместо да го улавят

Десет от най-защитените гори в света към този момент са чисти производители на въглерод в атмосферата, вместо да го улавят като " бели дробове на планетата ".

Това сочи ново проучване на отделянето и поглъщането на парникови газове от гори, включени в листата на ЮНЕСКО със международно завещание. Според отчета, представен от, причина за това изменение са както човешката активност, увредила природата в тях, по този начин и измененията в климата.

Всички гори в листата са с обща повърхност два пъти колкото Германия. Повечето към момента играят значима роля в намаляването на излъчванията - да вземем за пример в мрежата от 257 гори се улавят 190 млн. тона въглерод от атмосферата всяка година. Това са съвсем половината от всички годишни излъчвания на Англия, генерирани от изкопаеми горива, отбелязва доктор Талес Карвальо Резенде от ЮНЕСКО, съавтор на отчета.

Със сателитни данни и информация от наблюдаване на място е проучено улавянето и отделянето на въглерод сред 2001 и 2020 година Земеделската активност в региони в съседство или напряко навлизащи в тях, както и незаконният дърводобив в композиция с горските пожари (но и други феномени като урагани), вършат средата мощно уязвима.

ЮНЕСКО назовава пожарите " невиждани ", откакто в последните години експлоадирането им тук-там като Сибир, Съединени американски щати и Австралия генерира десетки милиони тонове въглероден диоксид. " Това е циничен кръг. Повече въглеродни излъчвания значи повече пожари, а това значи повече въглеродни излъчвания, " споделя Карвальо Резенде.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР