Десет картини, вдъхновени от дискусиите в Третия обществен разговор за

...
Десет картини, вдъхновени от дискусиите в Третия обществен разговор за
Коментари Харесай

МЕНИДЖЪР организира благотворителен търг

Десет картини, въодушевени от полемиките в Третия публичен диалог за щастието на нацията, проведен от МЕНИДЖЪР през юни тази година, ще бъдат препоръчани на благотворителен търг при започване на септември. Техни създатели са млади художници от Националната художествена академия.

Аукционът е продължение на форума, а концепцията за него беше оповестена от уредниците от списание „ Мениджър “ на финала на събитието дружно с уговорката набраните средства да бъдат дарени на фондация „ ЗА ДОБРОТО “, която подкрепя със стипендии за обучение децата на лекари и учители, станали жертва на COVID-19 по време на осъществяване на служебния си дълг. Благотворителният търг  ще бъде извършен онлайн на 2 септември от 16:00 ч.  МЕНИДЖЪР насочва покана към всички свои съидейници и сътрудници от бизнес елита на България, компании и представителни браншови и съсловни организации да поддържат идеята като се включат в наддаването за десетте произведения. Участието ще е с предложения и авансово удостоверение, което ще чакаме до 2 септември, 12:00 ч  на e-mail: [email protected] . Наш екип ще се свърже с всеки искащ да се включи в аукциона, с цел да даде повече детайлности по регламента, метода на осъществяване и координати за наличие.

Водещ  на благотворителния търг на МЕНИДЖЪР ще бъде  известната тв журналистка, създател, водещ и продуцент Анна Цолова , която бе и модератор на първия панел на Третия публичен диалог „ За щастието на нацията “.

Първите донори за тази кауза  са възпитаниците на Националната художествена академия, които предоставиха своите картини безплатно. Представяме ви творбите, които ще бъдат препоръчани за набиране на средства в поддръжка на фондация „ ЗА ДОБРОТО “. Да продължим дружно пътя на положителното!

Автор на картината е  Александра Иванова , студентка в компетентност „ Текстил и дизайн “ в Националната художествена академия. Тя показва своята творба по този начин: „ Основната концепция е, че на човек му би трябвало една „ прашинка “, с цел да бъде благополучен, само че не може да бъде удовлетворен, когато няма това, което не е оценил преди сегашното. Затова името на творбата ми е „ Танцът на щастието “, с цел да съобрази динамичността на човешките страстите, които се трансформират непрекъснато, с цел да може „ той “ да се усеща добре и благополучен. Поглеждайки преливането на цветовете, моята абстракция, уповавам се, влияе на всеки по най-необходимия за него метод. “ Александра представихме в поредицата „ Младите гении на България “, която е достъпна тук.

Творбата е на  Анна Чифудова , която показва своята картина с думите: „ Решението и методът за осъществяването на работата ми е основано на олицетворението на думата „ благополучие “ и отражението му в света. Ако приемем, че щастието е огледало на нас самите, то в днешния ден и събития какъв би бил резултатът? Изобразявам ключ, тъй като за мен той е знак, който съставлява решителен тласък и миг, който индивидът би трябвало да вземе самичък за себе си. В името на просперитета си той избира пътя си към щастието - избора да се бори за него или да се остави в ръцете на ориста “.

Анна представихме в поредицата „ Младите гении на България “, прочетете повече за нея тук.

Ванеса Велизарова  е студентка в магистърска стратегия, компетентност „ Живопис “ в Национална Художествена Академия. За картината си споделя: „ Щастието на една нация живее в нейните триумфи, достижения, персонални желания към всеобща еволюция, постигане на духовността в народопсихологията, обичаи, просвета и главните човешки полезности и удоволствия. “

Прочетете повече за Ванеса тук.

Венелина Петкова  е студентка в компетентност „ Плакат и образна връзка “ в Националната художествена академия. Идеята, вложена в творбата на тематика „ благополучие “, Венелина показва по този начин:

„ Малкият принц ни припомня, че всички възрастни изначало са били деца. Ала малко всред тях си спомнят това. Дори за Питър Пан е смешно - толкоз доста да искаш да пораснеш, с цел да осъзнаеш, че да си дете е най-красивото нещо! Защото най-светли са тези, които от Пипи са взели едни доста хубави хапчета за хора, които в никакъв случай не желаят да пораснат. “

Творческо показване на Венелина вижте тук.

Иван Шуманов  учи изкуство 3 години в класа на художника Васил Чакъров, а по-късно в ПГИИ „ Професор Николай Райнов ” гр. София приключва със компетентност графика. Завършва с отличие СУ „ Св. Климент Охридски ” – компетентност „ Изобразително изкуство “ в специализация „ Неконвенционални форми “ при проф. Орлин Дворянов. Завършва с отличие магистърска степен в компетентност „ Живопис “ в Националната художествена академия в ателието на доцент доктор Здравка Василева.

За голямо страдание загубихме Иван на 5 юли 2021 година. Иван Шуманов си отиде. Внезапно. Във вихъра на своята креативна кариера. Благодарим на околните на Иван, които предоставиха картината за идеята на благотворителния аукцион. Творческото показване на Иван можете да прочетете тук.

Лора Николова  завършва компетентност „ Живопис “ напролет на 2021 година. Представя работата си на тематика „ благополучие “ по този начин:

„ Заглавието на картината е „ Обяд “. Тя показва кадър от обичан от мен ресторант с човек, в чиято компания ми е прелестно да бъда. По време на локдауна това беше немислимо. “

Творческото показване на Лора можете да видите тук.

Максим Христов  изучава компетентност „ Изкуствознание “ в Националната художествена академия. Своята творба той озаглавява „ Има благополучие - Няма благополучие “ и показва с думите: „ Картината изобразява фигурална комбинация в нереално, извънредно експресивно пространство. Творбата визира проблематиката на търсеното благополучие в лицето на използването на опиати и самоцелното консуматорство, употребявайки както символика, по този начин и гротескни облици. Също по този начин картината има отношение и към безкрайната тематика за COVID-19 и щастието на хората по време на тази пандемия, което е директно повлияно и следено от стягането или отпущането на противоепидемичните ограничения. За цел имам да показва дребна част от методите, до които хората прибягват в търсене на щастието, които в огромната си част са моментно и незадълбочено облекчаване на тази потребност “.

Представихме Максим в поредицата „ Младите гении на България “ тук.

Северина Енева  приключва Национална гимназия за приложни изкуства „ Свети Лука “ и Национална художествена академия, компетентност „ Живопис “. Описва своята работа на тематика „ благополучие “ с думите: „ Във все по-шумния и стресиращ свят от ден на ден хора откриват изгодите и силата на тишината. Тихите паузи през целия ден могат да ни свържат посред ни, да облекчат мозъците ни и да се обърнем към себе си. Експертите споделят, че би трябвало да създадем тишината част от всекидневието ни. Може би това е като отделим малко време, с цел да си спомним за обичан човек, да се събудим преди изгрев слънце или да сменяем шумно време от деня с тиха разходка. Така и моята картина се объща към небето. Тя е преобразяване на оня миг, в който си поемаме въздух, потъвайки в океана на безкрайността. Доста постоянно това основава миг на себеосъзнаване. Колко доста неща ни разсейват от най- значимата ни цел в живота – това да бъдем пълноценни и щастливи. “

Творческото показване на Северина можете да видите тук.

Симона Колева  е студентка в НХА, компетентност „ Книга, илюстрация и печатна графика “. За творбата си тя споделя: „ Щастието е път с доста отбивки. Ти решаваш къде да се отбиеш и какъв брой да останеш.

В картината си представям път (линия) с доста разклонения, които одобрявам за разнообразни обстановки и прочувствени положения. “

Творческо показване на Симона можете да видите тук.

Симона Павлова  развива уменията си в живописта в НХА, където открива своя личен почерк на художник. За творбата си на тематика „ благополучие “ Симона споделя: „ В днешно време се сблъскваме с много премеждия в живота, които ни учат, и последователно разбираме, че щастието не се крие в това да притежаваш нещо материално. Щастието е светлината, която се процежда през разнообразни житейски обстановки. Те са символизирани в разноцветни въжета, които се преплитат във възли, олицетворяващи трудностите ни в живота. Щастието е светлината, която озарява нашето положително мислене и ни оказва помощ да се борим с проблемите. Борейки се, постоянно може да разплетем „ възлите “ и да затрептим с чистотата на светлината, т.е. да бъдем щастливи. “

Симона представихме в поредицата „ Младите гении на България “ тук.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР