Депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в страната на

...
Депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в страната на
Коментари Харесай

НС облекчи достъпа до работа у нас на специалисти от страни извън ЕС

Депутатите улесниха достъпа до пазара на труда в страната на висококвалифицирани експерти - жители на страни отвън Европейския съюз (ЕС). Това стана с приемането дефинитивно на второ четене на промени в Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност, свързани с приемането на „ Синя карта на Европейски Съюз ".

Депутатите трансформираха условията за достъп до пазара на труда у нас. За „ синя карта " към този момент ще е належащо служащият - жител на трета страна, да има висока професионална подготовка: добито висше обучение, което се удостоверява с тапия, уверение или различен документ, след образование с дълготрайност, не по-малка от три университетски години, извършено от просветителна институция, включена в листата, одобрен от министъра на труда и обществената политика, заяви Българска телеграфна агенция.

Остава текстът, съгласно който брутната работна заплата, посочена в трудовия контракт на служащия - жител на трета страна, би трябвало да бъде минимум 1,5 пъти по-висока от междинната работна заплата в България.

Изисква се срокът на трудовия контракт да е не по-кратък от шест месеца, вместо както до момента - от 12 месеца.

През първите 12 месеца притежателят на „ Синя карта на Европейския съюз " може да упражнява действия, отговарящи на изискванията, при които му е издадена тя, единствено на територията на България. До момента този период беше две години.

В хода на полемиката Петър Петров („ Възраждане " ) означи, че се вкарва непознато до момента за Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност условие за документ за най-малко пет години професионален опит на ниво, сравнимо с добито висше обучение. Той посочи, че до момента се е изисквало единствено и само тапия за добито висше обучение. Петров уточни, че за него е неясно по какъв начин ще се потвърждава този интервал от пет години професионален опит.

За мен не съществува човек с уважавана специалност, който да се съгласи да пристигна и подписа трудов контракт за шест месеца, сподели още Петров. Според него занижаването на минималния период на такива контракти приказва, че се цели да бъдат позволени хора на нискоквалифицирани длъжности посредством тази законодателна смяна.

Гален Монев („ Български напредък " ) уточни, че с този законопроект отварят „ малка врата " и за чиновниците в IT бранша и това може да е следващият скандал, да вкараме още неквалифицирани хора.

Относно издаването на документ за професионален опит, Смиляна Нитова („ Българска социалистическа партия за България " ) разяснява, че това се явява дискриминация по отношение на българските жители, които са придобили висше обучение и дават отговор на условията за заемане на избрани длъжности.

Деница Сачева (ГЕРБ-СДС) уточни, че по никакъв метод не се анулират условията за висше обучение, а се приказва за това при какви условия ще се признае, че някои има висока степен на професионална подготовка. По думите ѝ намаляването на периода на договорите от 12 на 6 месеца е условие на евродиректива. Що се отнася до възнаграждението от 1,5 от междинната брутна работна заплата за страната, това също е част от директивата, означи Сачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР