Депутатите разглеждат Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка между

...
Депутатите разглеждат Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка между
Коментари Харесай

Депутатите бистрят доставката на осем F-16

Депутатите преглеждат Законопроект за ратификация на Споразумение за сметка сред българското Министерство на защитата и Федералната аварийна банка на Ню Йорк и на Споразумение по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби от държавното управление на България, сред МО, Агенцията на Департамента по защита на Съединени американски щати за съдействие в региона на сигурността (DSCA) и Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Вносител е Министерският съвет.

Споразуменията се отнасят до осъществяването на договорите за доставка на 8 самолета F-16 Block 70 със обвързваното съоръжение и въоръжение сред Република България и Съединените американски щати. Съществен детайл от договорите е методът на заплащане, който планува избраната цена да се подава по сметка на федералното държавно управление.

Сумите по договорите са обособени по обособена сметка (Trust Fund Account), предопределена за всички контракти на Република България за придобиване на съоръжение по Програмата за задгранични продажби за военни цели (FMS).

Условията на Програмата FMS дават опция част от платените от България средства да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна.

Размерът на средствата, които биха могли да се трансферират по този метод, ще се дефинира от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на настоящи разплащания на DSCA по плана за идващите 90 дни.

Тъй като се планува опция за капиталови интервенции, съгласно предоставената информация, общоприетоо средствата се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с друга срочност.

Министерството на защитата (МО) ще има опция да следи положението на сметката всекидневно и при положение, че бъде преценено, че по-нататъшното вложение на тези средства е нецелесъобразно, може да разпореди средствата, преведени по сметката на МО във FRB/NY, да се трансферират назад към Trust Fund Account (предназначена за Република България).

Предвид обстоятелството, че МО не разполага с нужната характерна експертиза по тематиката, в края на 2020 година е подписан контракт № УД-12-101 от 4 декември 2020 година сред МО и Българската национална банка (БНБ) за консултантска помощ от страна на Българска народна банка за обезпечаване на профилиран експертен разбор във връзка с макроикономическите индикатори на Съединени американски щати и доходността на американските скъпи бумаги за времето на битие на сметката.

Договорът планува правенето на начален и на периодически макроикономически разбори на Съединени американски щати и обзор на пазарните упования за развиването на паричния пазар в щатски долари и пазара на американски държавни скъпи бумаги, както и положение и трендове на тяхната рентабилност.

В член 11, алинея 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година (ДВ, бр. 18 от 2022 г.) е регламентирано, че преведените през 2019 година от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединените американски щати средства за нов вид военен аероплан (ратифицирани със закон – Дъждовни води, бр. 60 от 2019 г.) могат да се подават и влагат посредством сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк в интерес на Министерството на защитата въз основа на решение на Министерския съвет при изискване на следваща ратификация.

При нужда Българска народна банка работи като сътрудник на страната въз основа на съглашение сред Министерството на защитата и Българската национална банка, подписано според условията на член 43 от Закона за Българската национална банка.

Споразумението за основаване на сметка във Федералната аварийна банка на Ню Йорк и Споразумението по отношение на избрани сметки, свързани с финансиране на задгранични военни продажби, уреждат въпроси, произлизащи от интернационалните обществени контракти за доставка на многоцелевия изтребител, утвърдени от Народното събрание, по които страна е държавното управление на Република България.

Двата документа касаят предписание с бюджетни средства, които ангажират дълготрайно българската страна по тяхното обезпечаване до цялостното осъществяване на договорите за доставка. Споразуменията съдържат клаузи, свързани с нуждата от предприемане на законодателни ограничения по отношение на действието на непознати правни правила.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР