Депутатите приеха на първо и второ гласуване на Законопроект за

...
Депутатите приеха на първо и второ гласуване на Законопроект за
Коментари Харесай

Депутатите направиха още една стъпка към приемането на България в Еврозоната

Депутатите одобриха на първо и второ гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Българската национална банка. Вносител е Министерски съвет. Народните представители гласоподаваха с 154 гласа " За ", 22 гласа " срещу " и без въздържали се. По искане на парламентарната група на " Възраждане " бе поискано прегласуване, само че и при него законопроектът бе признат - 158 гласа " За ", 25 гласа " срещу " още веднъж без въздържали се.

Депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов предложи законопроектът да се одобри и на второ гласоподаване в днешното пленарно съвещание. Законотворците почетоха предлагането на Чобанов.

От " Възраждане " обявиха, че посоката, в която се бута страната, без да се пита българският народ, е безусловно неправилна. България не е подготвена за еврозоната, българската стопанска система не е подготвена за еврозоната и от тази позиция от групировката на Костадин Костадинов няма да поддържат законопроекта. Според тях законопроектът е натрапен под напън.

Със законопроекта се цели да се обезпечи правото на отбрана на членовете на Управителния съвет на Българска народна банка с изключение на на шефа на Българска народна банка при положение на предварително освобождение. Обезпечаване на това право на отбрана е обвързвано и с превъзмогване на правни несъответствия, регистрирани в Доклада за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) за 2022 година, както и в предишни отчети, и отразяване на условията на законодателството на Европейския съюз (ЕС) към регулаторната рамка за Българската национална банка.

Отстраняването на правните несъответствия, установени в отчетите за конвергенция на ЕЦБ и на Европейската комисия за 2020 година, е една от ограниченията в Плана за деяние, включващ ограничения за осъществяване на последващите задължения на Република България след присъединението към Валутния механизъм II (ERM II).

С оглед на задачата за присъединение на Република България към еврозоната от 1 януари 2024 година, при започване на идната година страната ни би трябвало да инициира подготовката на изключителни конвергентни отчети, които да бъдат оповестени напролет на 2023 година В тях Европейска комисия и ЕЦБ следва да оценят степента на подготвеност на страната ни за участие в еврозоната. Наред с оценка на осъществяването на Маастрихтските критерии отчетите ще съдържат и оценката на сходството сред националното и европейското законодателство в региона на икономическия и паричен съюз.

Със законопроекта не се оферират промени по повод правната интеграция на централната банка в Евросистемата и адаптиране на националното законодателство към условията на законодателството на Европейски Съюз предвид на бъдещото въвеждане на еврото, доколкото тези промени ще бъдат в допълнение направени и ще влязат в действие към датата на приемане на еврото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР