Шок след стрелбата по премиера Роберт Фицо. Заместник-председателят на парламента

...
Шок след стрелбата по премиера Роберт Фицо. Заместник-председателят на парламента
Коментари Харесай

Политиците в Словакия и ЕС са в шок след стрелбата по Фицо

Шок след стрелбата по премиера Роберт Фицо. Заместник-председателят на Народното събрание и ръководител на опозиционната „ Прогресивна Словакия “ Михал Шимечка изрази ужаса си от случилото се след държавното съвещание в Хандлова.

„ Ние недвусмислено и изрично осъждаме всяко принуждение. Вярваме, че министър-председателят Фицо ще се оправи и че този ужасяващ акт ще бъде обяснен допустимо най-скоро “, акцентира Шимечка.

„ Шокирани сме. Нападането над министър-председателя на страната, каквото и да е политическото ни мнение, е неприемливо. Ние осъждаме всяко принуждение и офанзиви против политици и имам вяра, че министър председателят ще се възвърне скоро “, написа ръководителят на SaS Бранислав Грьолинг.

Бившият министър председател Игор Матович осъди насилието и пожела на Фицо бързо възобновяване. „ Роберт Фико е мой дълготраен политически конкурент. Това е политика. Като човек обаче му поисквам бързо излекуване и надълбоко съдя всяко принуждение. Не можем да решим нищо с юмруци. Моля ви, дано бъдем хора “, написа той.

Кандидатът за президент Иван Корчок също изрази шока си от случилото се „ Бях шокиран от новината за стрелбата по премиера Робърт Фицо. Искрено му искам триумф и имам вяра, че силите за сигурност ще проверяват този недопустим акт на принуждение. В същото време, до момента в който това действие не бъде съответно разследвано, желая да прикани всички към въздържаност в изказванията за отговорност и виновност “.

Главният прокурор Марош Жилинка осъди нападението против министър-председателя. „ Смятам го за кулминационната точка на тези настроения, които се подхранват в обществото. Това е демонстрация на ненавист, това е демонстрация на нахлуване освен против човек, а против самата същина на държавност “. Бившият чешки министър председател Андрей Бабиш също реагира на офанзивата против премиера: „ Ужасни вести от Словакия. Моля се за Роберт Фицо, доста мощ за него, за всички негови близки и за цяла Словакия. “

Новоизбраният президент Петер Пелегрини съобщи, че е ужасяващ от информацията, че министър председателят Роберт Фицо е бил цел на атентат.

" Ужасен съм до каква степен може да докара омразата към особеното политическо мнение. Не е наложително да сме съгласни с всичко, само че има доста способи, по които можем да изразим несъгласието си демократично и законно. Убийството на един от най-висшите конституционни чиновници е невиждана опасност за словашката народна власт. Ако показваме други политически отзиви с оръжия на площадите, а не в изборните секции, ние заплашваме всичко, което сме построили дружно през 31-те години на словашкия суверенитет.

Пожелавам на премиера бързо възобновяване. И доста ми се желае подобен неправилен и жесток акт да бъде обект на всеобщо наказание. ”

Не закъсня и острата реакция на Европейски Съюз

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен „ остро осъди подлото нахлуване “ против Фицо. „ Подобни актове на принуждение нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо богатство. Мислите ми са с премиера Фицо и неговото семейство “, написа тя в обществената мрежа.

Шарл Мишел написа в обществената мрежа X, че е шокиран от нападението против Роберто Фико. „ Нищо не може да оправдае насилието или офанзивите. Мислите ми са с премиера и фамилията му “.

Политици от други европейски страни също са в потрес

„ Бях надълбоко шокиран от чудовищното нахлуване против моя другар, министър-председателя Роберт Фицо “. Това написа в обществената мрежа Х унгарският министър председател Виктор Орбан. „ Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му! “, добави Орбан.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в обществената мрежа Х, че „ нищо не може да оправдае насилието или сходни набези “. „ Мислите ми са с министър-председателя и неговото семейство “, добави той.

„ Стрелбата по премиера на Словакия и мой другар Роберт Фицо е брутално и безусловно неприемливо посягане към свободата и демократичния избор на словашкия народ. “ Това написа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във Facebook.

Тя акцентира, че остро осъждат всички форми на политически ектревизъм, омразата и насилието. „ В този миг мислите ми са с Роберт и фамилията му “, добавя Нинова.

„ Дълбоко съм шокиран от новината за страхливото нахлуване против словашкия министър-председател Фицо “, написа немският канцлер Олаф Шолц в обществената мрежа Х.

„ Нападението против министър-председателя на Словакия Роберт Фицо е ужасяващо. “, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски

„ Остро осъждаме този акт на принуждение против нашата прилежаща страна сътрудник. Трябва да се положат всички старания, с цел да се подсигурява, че насилието няма да се трансформира в норма в която и да е страна или сфера. Искрено се надяваме Роберт Фицо да се възвърне скоро и показваме своята взаимност с народа на Словакия. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР