Депутатите приеха измененията в Конституцията на трето четене. С това

...
Депутатите приеха измененията в Конституцията на трето четене. С това
Коментари Харесай

Окончателно: Депутатите приеха промените в Конституцията

Депутатите одобриха промените в Конституцията на трето четене. С това гласоподаване те дефинитивно стават част от главния закон.

Общо гласувалите са 237 народни представители.

Това стана поименно със ставане от място и оповестяване " за ", " срещу " или " въздържал се ". Те бяха извиквани по азбучен ред от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Народното събрание одобри програмата за работа. Точка от дневния ред планува трето гласоподаване на Законопроект за изменение и допълнение на Конституцията на Република България. Третото гласоподаване е поименно. Програмата планува още да бъде продължено разглеждането на второ гласоподаване на държавния бюджет за 2024 година

Тошко Йорданов, ръководител на парламентарната група на " ИТН ", предложи третото четене на Конституцията да се излъчва директно по Българска национална телевизия и БНР, предлагането му не бе признато. След това Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " направи нова процедура като посочи, че не знае, от какво се тормозят да се види лицето на всеки един депутат, когато показва волята си за измененията в Конституцията. Това е най-тържественият миг в живота на всеки един депутат, добави депутатът. Свиленски предложи и първа и втора точка да се излъчват по Българска национална телевизия и БНР. Предложението бе подложено на гласоподаване, само че не бе признато.

С импортираните ремонти се лимитират правата на президента при назначението на длъжностен кабинет, лицата с двойно поданство получават правото да заемат обществени длъжности, Висш съдебен съвет разделя се на две колегии - Висш прокурорски съвет и на Висш правосъден съвет, както и се лимитират пълномощията на основния прокурор. Освен това съгласно текстовете три месеца след обнародването на измененията се организира нов избор за основен прокурор, както и за нов състав на Висшия прокурорски съвет и на Висшия правосъден съвет. Националният ни празник остава Трети март.

СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР