Депресията е едно от най-разпространените психични разстройства в света. Засяга

...
Депресията е едно от най-разпространените психични разстройства в света. Засяга
Коментари Харесай

Хранителни добавки и депресия: Потенциални ползи и рискове

Депресията е едно от най-разпространените психологични разстройства в света. Засяга милиони хора от всички възрасти, етнически групи и социално-икономически пластове. Симптомите на меланхолия могат да бъдат доста разнообразни, само че най-често включват:

Постоянно възприятие на горест или потиснато настроениеЗагуба на интерес към действия, които преди са били харесваниПромени в апетита и теглотоТрудност със съня или прекалено сънУмора и липса на енергияЗатруднения с концентрацията и вземането на решенияБезпокойство и раздразнителностМисли за гибел или самоубийство

Лечението на депресията постоянно включва композиция от терапия и медикаменти.

В някои случаи, лекарите могат да предлагат и банкет на хранителни добавки, които евентуално могат да бъдат потребни за признаците на меланхолия.

Важно е да се означи, че:

Няма хранителна добавка, която да е потвърдено ефикасна при лекуване на меланхолия.Хранителните добавки не би трябвало да се употребяват като сурогат на лечението или медикаментите.Преди да започнете банкет на каквито и да е хранителни добавки, е значимо да се консултирате с доктор.

Някои от най-проучваните хранителни добавки, евентуално свързани с меланхолия, са:

1. Витамин D:

Дефицитът на витамин D е обвързван с нараснал риск от меланхолия.Приемът на витамин D може да усъвършенства признаците на меланхолия при хора с недостиг.Препоръчителният дневен банкет на витамин D е 600 IU за възрастни до 65 години и 800 IU за възрастни над 65 години.Важно е да се означи, че прекомерното приемане на витамин D може да има токсични резултати.

2. Омега-3 мастни киселини:

Омега-3 мастните киселини са значими за мозъчната функционалност и могат да имат противовъзпалително деяние.Някои изследвания демонстрират, че приемът на омега-3 мастни киселини може да усъвършенства признаците на меланхолия.Препоръчителният дневен банкет на омега-3 мастни киселини е 250-500 mg за възрастни.Важно е да се означи, че омега-3 мастните киселини могат да взаимодействат с някои медикаменти, по тази причина е значимо да се консултирате с доктор преди банкет.

3. Пробиотици:

Пробиотиците са живи микроорганизми, които могат да подобрят здравето на червата.Някои изследвания демонстрират, че приемът на пробиотици може да усъвършенства признаците на меланхолия.Няма целесъобразен дневен банкет на пробиотици, само че е значимо да се избират качествени артикули от благонадежден производител.Важно е да се означи, че пробиотиците могат да взаимодействат с някои медикаменти, по тази причина е значимо да се консултирате с доктор преди банкет.

4. S-аденозил-L-метионин (SAM-e):

SAM-e е съединяване, което се създава в организма и играе роля в регулирането на настроението.Някои изследвания демонстрират, че приемът на SAM-e може да усъвършенства признаците на меланхолия.Препоръчителната дневна доза на SAM-e е 200-1600 mg.Важно е да се означи, че SAM-e може да взаимодейства с някои медикаменти, по тази причина е значимо да се консултирате с доктор преди банкет.

5. L-теанин:

L-теанинът е аминокиселина, която се намира в зеления чай.Има успокояващо деяние и може да помогне за понижаване на тревогата.Някои проучвания демонстрират, че L-теанинът, дружно с кофеина, може да усъвършенства настроението и когнитивната функционалност.L-теанинът се смята за безвредна добавка, само че е значимо да се консултирате с доктор преди банкет, в случай че приемате медикаменти или имате здравословни проблеми.

Важно е да запомните:

Тези са единствено някои от питателните добавки, които се изследват за евентуалните им изгоди при меланхолия.Повечето проучвания са в начален стадий и са нужни повече изследвания, с цел да се създадат дефинитивни изводи.Хранителните добавки могат да взаимодействат с медикаменти или между тях.Някои хранителни добавки могат да имат нежелани реакции.

Винаги се консултирайте с доктор, преди да започнете банкет на каквито и да е хранителни добавки, изключително в случай че имате меланхолия или приемате медикаменти.

Лекарят може да ви помогне да определите дали питателните добавки са подобаващи за вас и коя добавка е най-подходяща за вашите самостоятелни потребности.

Допълнителни препоръки за справяне с депресията:

Поддържайте здравословен метод на хранене.Спортувайте постоянно.Осигурете си задоволително сън.Практикувайте техники за релаксация като йога или медитация.Обградете се с подкрепящи хора.Потърсете професионална помощ, в случай че се чувствате претрупани.

Депресията е съществено положение, само че може да се лекува сполучливо. Не се колебайте да потърсите помощ, в случай че се нуждаете от нея.

Източник: https://fitholic.bg/

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР