Денят на Тракия трябва да заеме своето достойно място в

...
Денят на Тракия трябва да заеме своето достойно място в
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: 26 март е празник на волята за свобода, единство и справедливост

Денят на Тракия би трябвало да заеме своето почтено място в формалния празничен календар на България, съобщи Илияна Йотова, която се поклони пред паметника на Одринската епопея в София

„ Денят на Тракия е празник на волята за независимост, единение и правдивост. Днес величаем подвига на българските воини, на българската войска, които с геройство и кръв извоюваха успеха при Одрин. Скланяме глава пред паметта на избитите и прогонени от родните си места наши предшественици. " Това съобщи Илияна Йотова, която взе участие в обичайното честване - поклонение пред паметника на Одринската епопея в София, проведено от Съюза на тракийските сдружения в България.

Вицепрезидентът уточни, че в българската история 1913-а е извънредно величава година поради силата, достолепието, вярата и любовта към жанр и татковина. Но е и извънредно трагична поради десетките хиляди почтени жертви и прекършените човешки ориси.

„ Паметта е жива в избледнелите фотоси, в кръвта на потомците на тракийските ни събратя. Днес още веднъж си даваме клетва - в никакъв случай да не допуснем трагичната история на тракийците да бъде пренаписвана, да потъне в забвение. Да помним и да съизмерваме дейностите си с мъдрия завет на тракийците: Прощаваме, само че не забравяме ", съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова посочи, че българската страна продължава да е в дълг пред тракийските бежанци. „ С президента Радев сме уверени в идеята на тракийците и ще продължаваме да настояваме за правдивост ", акцентира вицепрезидентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР